Neustrašni prenašalec Frank Martin se še v tretje znajde pred nemogočo nalogo. Foto: Kolosej
Neustrašni prenašalec Frank Martin se še v tretje znajde pred nemogočo nalogo. Foto: Kolosej
Natalja Rudakova
Jason Statham tokrat rešuje hčerko ukrajinskega politika, ki jo igra Natalja Rudakova. Foto: Kolosej

Scenarij za film sta napisala Luc Besson (Nikita, Leon, Peti element) in Robert Mark Kamen, ki je Bessonov scenaristični partner vse od Petega elementa dalje (Zmajev poljub, Badidas, Prenašalec 1-3), ko se je začel posvečati vse manj režiji in vse več produciranju in pisanju scenarijev, ki jih producira kot po tekočem traku. Med drugim je, denimo, oscenaril vsa štiri nadaljevanja vratolomnega Taksija, ki si s Prenašalcem deli divje avtomobilske prizore, značilne za francoske kriminalke legendarnega Belmonda. Besson trenutno v ZDA žanje velik uspeh s filmom Taken, v katerem Liam Neeson v vlogi nekdanjega vohuna rešuje hčerko.

Bessonove scenarije v veliki večini odlikujeta divja akcija in humor, prežeta s srčnostjo. Osrednji lik je navadno izredno sposoben samotarski moški z velikim srcem, ki pa se izogiba odgovornosti in globokim zvezam. Dokler seveda ne naleti na dekle v stiski, ki se ji upira, dokler ga ta ne omehča. Zato njegovi filmi, tudi kadar režijo prepusti obrtniško podkovanim talentom, niso le suhoparno nizanje akcijskih prizorov, saj jih že na ravni scenarija prepreda s humorjem in kančkom pristne človeške intime.

Vlogo poklicnega voznika je Besson napisal posebej za igralca Jasona Stathama, ki se dejansko zdi kot ulit za vlogo žilavega dobrosrčneža, ki v tretjem delu rešuje hčerko ukrajinskega politika (Natalja Rudakova). Po življenju pa mu tokrat streže Robert Knepper, ki smo ga videli v TV-nadaljevanki Beg iz zapora, z rahlo modificirano verzijo smrtonosne naprave iz filma Hitrost.

Ocena: 3; piše: Uroš Šetina

Prenašalec 3 (Transporter 3)

(Francija, 2008)

Žanr: akcija
Režija: Olivier Megaton
Scenarij: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Igrajo: Jason Statham, Natalja Rudakova, Francois Berleand, Robert Knepper

Dolžina: 1 ura 44 minut
Povezavi: uradna stran, IMDB