Majhne skrivnosti velike kuhinje. Foto: Kolosej
Majhne skrivnosti velike kuhinje. Foto: Kolosej
Primerno za najbolj zagrete animacijske gurmane.

Poznavalcem je že nekaj časa kristalno jasno, da je studio Pixar mojster svojega posla, ki je še pred združitvijo s korporacijo Disney slednjemu prevzel prestol kralja sodobne celovečerne animacije, po katerem se vsi zgledujejo. Predvsem po izvirnosti zamisli, saj se načeloma izogibajo nadaljevanj, ki je denimo njihov največji tekmec DreamWorks molze do onemoglosti. Pri Pixarju se lahko zanesemo na vsestransko kakovost, saj so njihovi filmi tehnično in na splošno vselej pred konkurenco, tudi kadar niso izredni.

In če so bili Avtomobilčki (v primerjavi s Svetom igrač in Nemom) po scenaristični plati malce prežvečeni, je Ratatouille, iskreno prikupna in bistro satirična pripoved o podgančku, ki si želi postati gurmanski kuhar, v samem vrhu animiranih filmov. Prav verjetno celo najboljši pixarjev film do zdaj!

Podobno kot film Parfum (2006) je Birdu in animatorjem uspelo skozi vizualne podobe gurmanske hrane ustvariti občutek vonjav in okusov, ki preplavljajo vsako restavracijsko kuhinjo. Čudovito plastična in mestoma neverbalna interakcija med glavnima junakoma, podgančkom Remyjem in kuhinjskim vajencem Linguinijem, je višek računalniške animacije. Iz vseh teh razlogov lahko Ratatouille (ime izhaja iz mediteranske jedi) z užitkom priporočim najbolj zagretim animacijskim gurmanom.

V slovenskih kinematografih je na voljo le slovensko sinhronizirana različica.

Ocena: 5; piše: Uroš Šetina