Učenec opazuje delo učitelja. Dober videz in prave besede so pot do srca vsake ženske. Res? Foto: Kolosej
Učenec opazuje delo učitelja. Dober videz in prave besede so pot do srca vsake ženske. Res? Foto: Kolosej
Ta nora ljubezen
Očitno, saj deluje tudi pri Calu, ki se takoj znajde v objemu številnih žensk. Foto: Kolosej

Seveda pa je povsem drugo vprašanje, kakšen uspeh to dejansko prinaša. Ta nora ljubezen ne prinaša komičnega vzdušja, kjer si moški silno želi zapeljati žensko, a tega ni sposoben, si ne upa oziroma mu na poti leži preveč ovir, kar naj bi v osnovi skrbelo za čim več smeha (in seveda ne prepreči, da si na koncu ne bi padla v objem).

Scenarist Dan Fogelman je resnejše vzdušje zastavil z resno temo. Moški v zrelih letih Cal (Steve Carell) izve, da ga žena Emily (Julianne Moore) po 25 letih zakona vara. Novica ga pretrese, preseneti, zaradi česar se še bolj zapre v svoj svet. Steve Carell tokrat pač ni duhoviti mož, ki bi s svojimi besedami in dejanji žel salve smeha (40-letni devičnik, Vsemogočni Evan, Ujemite Smarta), ampak bolj vdan v usodo, ki mu je namenilo življenje (Naša mala mis).

Morda bi se tudi tokrat sprijaznil s porazom, a te usode ga reši Casanova iz bližnjega bara Jacob (Ryan Gosling), ki je tipični predstavnik filozofije "obleka naredi človeka" in mojster obračanja besed, s katerimi pod rjuhe spravi številne mladenke. Calova preobrazba in nežne Jacobove klofute predstavljajo boren vrhunec situacijske komike.

Na tem mestu ustvarjalci začnejo na mizo metati ase, nikakor namreč ne želijo nadaljevanja po ustaljenih vzorcih, zato v igro vržejo epizodni vlogi Kevina Bacona in Marise Tomei, na vsebinski ravni pa se zgledujejo po Otoku v mestu in Pravzaprav ljubezen. Oba filma nas učita vsaj dvoje. Številne prej predstavljene junake je treba tako povezati, da bodo lahko na koncu vsi padli v isti prizor, ki naj bi deloval čim bolj katarzično (no, če ne že na gledalca, pa vsaj na junake na platnu). Drugi nasvet obeh pa se skriva v univerzalnosti ljubezni. Ta namreč lahko usodno zadene vse generacije - od osnovnošolcev pa do parov, ki trpijo krizo srednjih let.

Zaradi želje po drugačnosti zevajo majhne scenaristične luknje, kar ni ravno navada v filmih, ki so v svojem temelju komedije. Ta nora ljubezen kaže ogromno željo, da bi bila več kot le komedija, a ji to na uspe. Vseeno pa zmore dovolj energije in nekaj povsem spodobnih prizorov, ki izdelek rešijo pred (naj)slabšimi ocenami.

Ocena: 3, piše: Slavko Jerič

Ta nora ljubezen (Crazy, Stupid, Love)

ZDA, 2011

Režija:
Glenn Ficarra in John Requa.
Scenarij: Dan Fogelman.
Igrajo: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei, John Carroll Lynch, Kevin Bacon ...

Žanr:
komedija, drama.
Dolžina: 1 ura in 58 minut
Premiera: svetovna - 28. 7. 2011, slovenska - 8. 9. 2011

Proračun
: 50.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 108.070.000 ameriških dolarjev (na dan 19. 9. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB