Revni milijonar je privabil tudi številne slovenske ljubitelje filma, saj ga je v prvih dveh tednih videlo že več kot 32.000 gledalcev. Foto: EPA
Revni milijonar je privabil tudi številne slovenske ljubitelje filma, saj ga je v prvih dveh tednih videlo že več kot 32.000 gledalcev. Foto: EPA
Danny Boyle
Danny Boyle je pobral številne nagrade. Revni milijonar je do konca marca zbral kar 76 nagrad, od tega 8 oskarjev. Foto: EPA

energije.

O dobitniku osmih oskarjev z letošnje podelitve smo že veliko pisali, zatorej le kratek povzetek: mladenič Džamal se prijavi na indijsko različico priljubljenega kviza Lepo je biti milijonar. Tik pred zadnjim odgovorom, ki mu lahko prinese 20 milijonov rupij, ga zaustavi sirena. Namesto mirnega počitka pred naslednjo oddajo ga v svoje roke dobi policija, saj nikomur ni jasno, kako lahko revni, neizobraženi mladenič iz sluma pride tako daleč, medtem ko številni profesorji in ugledni tekmovalci po vrsti izpadejo mnogo prej.

Kviz inovativno orodje za nizanje retrospektivnih zgodb
Ravno zaslišanje predstavlja odskočno desko, s katero nas režiser Danny Boyle (ljubiteljem filma predvsem znan po Trainspotingu) potegne v svojo zgodbo. In to kako! Kviz postane inovativno orodje, ki omogoča nizanje retrospektivnih zgodb, s pomočjo katerih spoznamo Džamalovo življenje in njegovo motivacijo (ni vedno denar glavni razlog za prijavo v televizijsko oddajo).

Indija - eksotična dežela s tisoč obrazi
Marsikdo je bil presenečen nad neverjetno evforijo, ki jo je povzročil Revni milijonar. Film je potoval od festivala do festivala in na vsakem pobral zavidljivo število nagrad, ki so le še prilivale olje na nepričakovano mrzlico in navdušenjem. Zgodba je univerzalna in bi lahko delovala marsikje, a več kot očitno je, da se ključ uspeha skriva tudi v izbiri lokacije zgodbe. Vsako vprašanje na kvizu ne razgrne le delčka Džamalovega življenja, temveč gledalca posrka v osrčje Indije, ki za večino zahodnega sveta še vedno predstavlja neznano deželo. Ta je ravno dovolj eksotična, drugačna in zaznamovana z ogromnimi družbenimi razlikami, da je učinek še toliko večji.

Boyle ne zaide v patetiko
Veliko zaslug si gotovo lasti Boyle, ki je izbral prepričljivi igralski kader, pri tem pa tudi pazil, da je v skladu s sporočilom filma mladim igralcem iz pravih slumov poleg honorarja poskrbel tudi za izobraževanje. Po drugi strani pa je solidno krmaril mimo vseh čeri, saj bi film kaj hitro lahko zapadel v patetiko. Čeprav je gledalcu hitro jasno, kako se bo kviz razpletel, pa Boyle ohrani dovolj suspenza, ki gledalca popelje mimo vseh obrazov Indije.

Le malo filmov se lahko pohvali, da jih lahko hkrati gledamo kot resno dramo in romantično zgodbo. Revni milijonar je oba pogleda lepo združil in v poplavi številnih zmazkov v komercialni produkciji pomeni prijetno osvežilo.

Ocena: -5, piše: Slavko Jerič

Revni milijonar (Slumdog Millionaire)

(Velika Britanija/ZDA, 2008)

Režija: Danny Boyle
Scenarij: Simon Beaufoy
Igrajo: Dev Patel, Ajuš Maheš Kedekar, Tanaj Čheda, Freida Pinto, Madhur Mital, Anil Kapu, ...

Žanr: kriminalna/romantična drama
Dolžina: 2 uri
Premiera: 30. 8. 2008

Proračun: 15.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 310.915.041 ameriških dolarjev (na dan 6. 4. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB