V ustaljeni igralski zasedbi se je dobro znašel Chris Rock. Foto: EPA
V ustaljeni igralski zasedbi se je dobro znašel Chris Rock. Foto: EPA

Žanr hollywoodske akcijske komedije oziroma akcije s komičnimi prvinami je prvi ponesel med široke množice Eddie Murphy s svojo trilogijo Policaj z Beverly Hillsa v začetku osemdesetih.

Smrtonosno orožje 4 ni le še ena od epizod v seriji iz katere bi radi producenti izvlekli še nekaj denarja, kot se to pogosto dogaja z drugimi filmi, ki imajo več kot eno nadaljevanje. Serija si je ustvarila ime in krog gledalcev že s prvima dvema nadaljevanjema, s tretjim pa je svoje mesto med žanrskimi poslasticami samo še utrdila.

V najnovejšem nadaljevanju sledimo znanemu veteranskemu policijskemu paru, njunima družinama, ter novim in starim prijateljem in sodelavcem. Zgodba gradi predvsem na odnosih med glavnimi liki, razvojem razmerij, ki se nanašajo na skupno preteklost. Za ljubitelje serije številka štiri ne pomeni negativnega predznaka, temveč bodo film po ogledu uvrstili ob bok ostalim trem.

Všeč mi je, da se zgodba nadaljuje v okviru življenjske zgodbe glavnih junakov. Zato je dobro, če ste seznanjeni vsaj s prejšnjim nadaljevanjem, saj boste ob filmu in neskončni vrsti sarkastičnih dialogov lahko resnično uživali in si ob tem dodobra razgibali, med poletnim sušnim filmskim obdobjem zarjavele, smejalne mišice.

Scenaristu je poleg svežine in akcije ob kateri nimate občutka že videnega uspelo vpeljati svež obraz v podobi mladega nadobudnega detektiva, ki ga je odlično odigral temnopolti komik Chris Rock. Še en dokaz več, da se stara preizkušena formula iz osemdesetih še ni izrabila!

Uroš Šetina