Sorodna novica "Kje je after?" Protestna fotografija iz časa covida

Po razstavi v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije so v mestni hiši v Ljubljani znova na ogled Neubauerjeve fotografije protestov različnih iniciativ in družbenih skupin, ki so potekali v Sloveniji med letoma 2020 in 2022, v enigmatičnem času protikoronskih ukrepov in prej neznanih razmer. Kustosinja v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije Tina Fortič Jakopič je ob razstavi zapisala: "Nedavno obdobje pandemije bo vsekakor odzvanjalo v zgodovinskih pregledih in ga velja temeljito preučiti in zabeležiti. Neubauerjeve fotografije protestov so takoj po prvih objavah na družbenih omrežjih pustile velik vtis in vzbudile pozornost. Ne le zaradi pronicljive vsebine, drznih eksperimentalnih kadriranj, temveč tudi zaradi specifične osebne vizualne poetike. S serijo protestnih fotografij je udarno povezal dogajanje iz zadnjega močno nenavadnega obdobja naše realnosti in ob tem spretno zabeležil odziv ljudstva na dogajanje, spremembe, strah in neznano. Njegove fotografije protestov hkrati zvesto dokumentirajo in beležijo kolektivni spomin, ob tem pa eksplicitno dovoljujejo upodobljencem, da pripovedujejo svoje individualne zgodbe, pogosto v trenutkih situacijskega humorja, pa tudi žalosti, skrbi, jeze in surovega nasilja."

Nik Erik Neubauer (1994) je vizualni umetnik in fotograf iz Ljubljane. V svojem delu se s sodobnim dokumentarnim pristopom ukvarja z intimnimi družbenimi vprašanji našega vsakdana. Diplomiral je iz fotografije na Oddelku za fotografijo VIST (2017) in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2021). Je večkratni nagrajenec natečaja Rovinj Photodays (2018, 2020). V letu 2021 je bil nominiran za Leica Oskar Barnack Newcomer Award, revija GUP Magazine pa ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe. V istem letu je prejel nagrado čuvaj za izstopajoče dosežke v novinarski fotografiji. Njegova knjiga Ko greš na jug, vedno jokaš dvakrat je bila izbrana za najboljšo knjigo Belfast Photo Festivala 2022. V letu 2023 je bil nominiran za nagrado OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, njegova druga knjiga Kje je after?, ki jo je izdal Muzej novejše in sodobne zgodovine, pa se je uvrstila v ožji izbor festivala fotografije v Arlesu (Les Rencontres d'Arles).

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 20. novembra, ob 18. uri, ob razstavi je izšla tudi specifična razstavna publikacija, ki združuje elemente razstavnega kataloga in avtorske fotoknjige. Razstava je nastala v sodelovanju avtorja z Muzejem novejše in sodobne zgodovine Slovenije.