Neubauerjeve fotografije
Neubauerjeve fotografije "predstavljajo ne le sistematičen arhiv dogajanja, temveč samonikel pristop k žanru reportažno-dokumentarne fotografije". Foto: MNZS/Nik Erik Neubauer

Postavitev odstira bežen pogled v številčno obsežno serijo protestnih fotografij, ki jih je fotograf posnel med majem 2020 in aprilom 2022.

Avtorica razstave je Tina Fortič Jakopič. Foto: MNZS/Nik Erik Neubauer
Avtorica razstave je Tina Fortič Jakopič. Foto: MNZS/Nik Erik Neubauer

V omenjenem obdobju je svet prešel v prej neznano stanje negotovosti, strahu in vsesplošne zmede, ki ji je botrovala pandemija covida-19. Z naraščanjem nelagodnosti, navzkrižnih informacij in nekaterih vprašljivih političnih ukrepov je močno narasla nejevoljna v skupnosti in spodbudila val protestov po državi. Ti so se sprva dokaj spontano širili, sčasoma pa so prerasli v civilno iniciativo, ki je vsakotedensko – večinoma ob petkih – opozarjala na pereča družbena vprašanja in sporne politične prakse. Ob tem je bilo organiziranih tudi več protestov drugih družbenih skupin, ki so odpirali drugačna vprašanja in podajali svojo kritiko družbenega stanja, denimo t. i. anti-PCT protesti, so spomnili v muzeju.

Fotografija sooblikuje našo kolektivno pripoved o dogodkih
Serija Neubauerjevih protestnih fotografij je sprva nastajala spontano, "nato pa je v luči vedno večjega vsebinskega strukturiranja protestov prerasla v obsežno zbirko podob, ki danes predstavljajo ne le sistematičen arhiv dogajanja, temveč samonikel pristop k žanru reportažno-dokumentarne fotografije", so zapisali v muzeju. Kot so pojasnili, ima prav protestna fotografija pogosto ključno vlogo pri oblikovanju kolektivne pripovedi o specifičnem protestnem gibanju. Zato v določenih primerih fotografija protestov prehaja iz komentarja in interpretacije tiste osebe, ki stoji za objektivom.

Ob razstavi je izšla tudi avtorska fotoknjiga Nika Erika Neubauerja z naslovom Kje je after? Foto: MNZS/Nik Erik Neubauer
Ob razstavi je izšla tudi avtorska fotoknjiga Nika Erika Neubauerja z naslovom Kje je after? Foto: MNZS/Nik Erik Neubauer

Nik Erik Neubauer (1994) je leta 2017 diplomiral iz fotografije na Fakulteti za aplikativne vede in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2021). Nase je opozoril z več razstavnimi projekti, foto zini in tudi fotoknjigo Ko greš na jug, vedno jokaš dvakrat.

Od leta 2022 je fotograf časopisa Dnevnik. Leta 2021 je bil nominiran za nagrado Leica Oscar Barnack Newcomer Award, revija GUP Magazine pa ga je na izboru Fresh Eyes uvrstila med najperspektivnejše evropske fotografe. Od Društva novinarjev Slovenije je leta 2021 prejel nagrado Watchdog za izjemne dosežke na področju novinarske fotografije, leta 2022 pa je bil eden od zmagovalcev Belfast Photo Festivala, enega najpomembnejših festivalov za sodobno fotografijo.

Razstava in knjiga Kje je after? Erika Nika Neubauerja