Foto:
Foto:

Nazaj v mesto je samostojna in pregledna razstava del, ki jih je avtorica ustvarila od leta 2002.
Poudarek razstave je videoanimacija Nazaj v mesto (2011), ki jo je naredila na podlagi daljše raziskave o čebelah in tematizira predvsem odnos človeka do okolja, hrane in narave v mestu in na podeželju. Delo sodi v niz njenih raziskovalnih projektov, rezultate katerih vizualizira s stop-motion animacijo. Polonca Lovšin tokrat predstavlja sklope svoje umetniške produkcije, ki vključujejo invencije za okolje in vsakdan, videoanimacije, ki temeljijo na raziskavi mesta in podeželja ter serijo dinamo projektov, med katere sodi tudi Dinamo ulična svetilka (2010), za katerega je letos prejela nagrado Zlata ptica.
Ob razstavi bo izšel barven katalog, ki je bil izdan pod okriljem založbe Revolver Publishing iz Berlina. Izdajo kataloga so podprli KID KIBLA, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., KUD Obrat in Kunstverein Gera iz Nemčije, kjer se je Lovšinova samostojno predstavila maja 2011. Avtorica bo na otvoritvi vodila po razstavi, nemška kustosinja Silke Opitz, ki je katalog uredila, pa bo predstavila katalog.
Polonca Lovšin (1970) je arhitektka in umetnica. Zaključuje doktorski študij vizualne umetnosti na Univerzi Bauhaus v Weimarju, v Nemčiji. V svojih delih se osredotoča na alternative bivanja in delovanja, s poudarkom na uporabi posameznika. Rdeča nit njenih invencij, videoanimacij in raziskovalnih projektov je okoljevarstvo. V zadnjem času še posebej raziskuje odnos človeka do mesta in podeželja. Je urednica in soavtorica publikacije Ready to Change (2003) ter sourednica (skupaj z Urško Jurman) Ready 2 Change (2005). Je soustanoviteljica umetniškega društva Obrat (2006), ki poganja projekt Onkraj gradbišča (2010, se nadaljuje).
Več na: http://www.lovsin.org/eng/
Fotografija: Polonca Lovšin: Kolaž iz videoanimacije Nazaj v mesto / Back to the City, 2011
Vljudno vabljeni! Vstopnine ni.
Razstava bo na ogled do 5. oktobra.
23. september 2011 – 5. oktober 2011
Odprtje: 23. september 2011 ob 20. uri
Kibela / KIBLA Maribor
Novico je napisal uporabnik kibla.