Foto:
Foto:

Vodi: Mladen Novaković, predsednik Stripforuma in zbiratelj
Prvo pregledno razstavo evropskega stripa v Sloveniji Stripovski junaki rešujejo Evropo bo pospremila predstavitev razstavnega kataloga, v katerem je zajet izbor najpomembnejših evropskih ustvarjalcev stripa. Predstavljena so uveljavljena imena iz Belgije, Francije, Hrvaške, Italije, Slovenije, Srbije in Velike Britanije kot tudi dela avtorjev iz BiH, Makedonije in Portugalske, ki so ustvarjali za tuje založniške hiše. Na predstavitvi bodo prisotni predsednik Stripforuma Mladen Novaković, stripovski avtor Julio Radilović - Jules, lastnik Strip.art.nice Buch Aleksander Buh in urednik kataloga Štefan Simončič. Predstavitvi kataloga bo sledilo vodstvo po razstavi, po kateri nas bo popeljal Mladen Novaković.
Predsednik Stripforuma Mladen Novaković je zbiratelj originalnih stripovskih tabel in odličen poznavalec evropskega in ameriškega stripa. Velika večina del tujih avtorjev na razstavi prihaja iz njegove zbirke. Legenda hrvaškega stripa Julio Radilović - Jules, rojen v Mariboru, je svojo kariero začel leta 1952 s stripom ʺNeznanacʺ (Neznanec) za ʺHorizontov Zabavnikʺ. Znan je po svojih vznemirljivih, avanturističnih stripih z zgodovinsko tematiko, ki so izhajali v petnajstih državah in je eden najbolj prepoznavnih striparjev na območju nekdanje Jugoslavije.
Producent: Znanstveno raziskovalno združenje za umetnost, kulturno izobraževalne programe in tehnologijo EPeKa (ZRZ EPeKa)
Koproducent: Javni zavod MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture
Organizacija: ZRZ EPeKa, Stripforum Zagreb, Strip.art.nica Buch, Umetnostna galerija Maribor
Medijski partnerji: Mladina, Delo, Gloss, Večer
Sofinancerji: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS, Mestna občina Maribor, Študentska organizacija Slovenije
Pokrovitelji: EKOTEH dozimetrija d.o.o. - www.ekoteh.hr
VLJUDNO VABLJENI! VSTOP PROST!
Novico je napisal uporabnik epeka.