(z leve proti desni) Primož Bebler, umetniški vodja SSG Trst, Katja Pegan, direktorica in umetniški vodja Gledališča Koper in Ira Ratej, umetniški vodja SNG Nova Gorica. Foto:
(z leve proti desni) Primož Bebler, umetniški vodja SSG Trst, Katja Pegan, direktorica in umetniški vodja Gledališča Koper in Ira Ratej, umetniški vodja SNG Nova Gorica. Foto:

maja letos na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, ko bosta neodvisni žiriji razglasili nagrajenca za življenjsko delo ter igralca in gledališki dosežek sezone. Vodstva treh gledaliških hiš se zavzemajo za skupen primorski gledališki prostor in utrjujejo njegov pomen.
Pobudo za gledališko nagrado Primorske Tantadruj* so umetniški vodje treh gledališč Primož Bebler v SSG Trst, Ira Ratej v SNG Nova Gorica in Katja Pegan, direktorica in umetniški vodja Gledališča Koper, sprožili ob koncu lanskega leta. Rojena v Kosmačevem letu, nosi ime junaka njegove istoimenske novele, ki razpira vprašanja o svobodi in sreči. Z nagrado Tantadruj želijo primorska gledališča počastiti ustvarjalce sodobnega primorskega gledališča in njihove dosežke.
O treh strokovnih nagradah Tantadruj, nagradi za življenjsko delo ter nagradah za najboljšo igralsko stvaritev in najboljšo uprizoritev iztekle sezone, bosta odločali dve neodvisni tričlanski žiriji. Žirija, ki jo letos sestavljajo Matej Bogataj, Marko Sosič in Mojca Kranjc, bo ocenjevala premierne uprizoritve, ki jih bodo za nagrado predlagala gledališča. Skupno si bo ogledala okrog deset izbranih predstav, ki jih bodo do maja premierno uprizorili na tržaškem, novogoriškem in koprskem odru.
Med predlogi gledališč in po lastni presoji pa bo prvega dobitnika Tantadruja za življenjsko delo izbrala žirija v sestavi Boris Cavazza, Zdenka Lovec in Minu Kjuder.
Priznanje bo prvič podeljeno maja na odru najstarejšega primorskega poklicnega gledališča v Trstu, ob zadnji premierni uprizoritvi sezone, v prihodnje pa se bo podelitev selila.
Umetniški vodje Ira Ratej, Primož Bebler in Katja Pegan poudarjajo, da gledališče na Primorskem ohranja in krepi svoj pomen. Povezovanje ob nagradi Tantadruj si bodo tri primorske gledališke hiše prizadevale nadaljevati z novimi pobudami in prispevki k oblikovanju skupnega primorskega gledališkega prostora, v katerem bodo nagovarjala skupno občinstvo in obenem ohranjala svoj individualni značaj.
-----------------------------------------------------------------------
Tantandruj, gledališka nagrada Primorske
Gledališče na Primorskem je zraslo iz nuje in potrebe tukajšnjih ljudi za ohranjanje ter utrjevanje lastne identitete. Že pred stoletjem je v Trstu zadihalo z Dramatičnim društvom, pred 55 leti pa je bilo rojeno poklicno Slovensko stalno gledališče Trst. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica je letos s svojo zvesto publiko in z nizom umetniških dosežkov stopilo že v 41. sezono. Najmlajše, Gledališče Koper, ki ima pomembno vlogo na kulturnem odru slovenske Istre, pa je v letu 2010 praznovalo svojo prvo desetletnico.
Tudi v času sodobnih medijev in v množici novih ustvarjalnih izrazov gledališče na Primorskem ohranja in povečuje svoj pomen. Trije gledališki odri na Primorskem zagotavljajo ustvarjalcem umetniško rast, gledalcem pa ponujajo vrsto različnih uprizoritev, od predstav za otroke do komedij, dram, klasičnih in sodobnih slovenskih in tujih del. Da gledališče ostaja nepogrešljiv in središčni del kulturnega življenja Primorske, nakazuje tudi zelo živahno življenje amaterskih gledaliških skupin.

Zakaj strokovna nagrada Tantadruj?

Vsa tri primorska gledališča želijo graditi enoten primorski gledališki prostor in ga povezovati, ob tem pa tudi vzgajati in privabljati občinstvo. Vodstva Slovenskega stalnega gledališča Trst, Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper so zato decembra 2010 podpisala pismo o nameri, da bodo v letu 2011 ustanovila in prvič tudi podelila gledališko nagrado Tantadruj. Skupaj in v povezavi s svojim družbenim ter gospodarskim okoljem želijo izpostaviti in obeležiti izjemne gledališke stvaritve ter življenjske prispevke posameznikov iz primorskega gledališkega prostora.
Podeljevanje nagrad Tantadruj
Nagrade Tantadruj se bo podeljevalo izmenoma, na enem izmed treh odrov, neposredno po zadnji premieri tekoče sezone.

Tantadruj za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti

Nagrada bo podeljena vsako leto za življenjsko delo gledališke ustvarjalke ali ustvarjalca, ki je s svojim delom zaznamoval primorsko gledališče oziroma prispeval k njegovemu vzponu. Kandidate bodo nominirala tri sodelujoča gledališča, tričlanska samostojna žirija pa se bo lahko odločila samostojno in nagradila ustvarjalca, ki ni bil nominiran.
Tantadruj za igralski dosežek
Neodvisna strokovna komisija bo dobitnika izbrala med igralkami in igralci, ki so nastopili v premiernih uprizoritvah sezone in so jih v ocenjevanje predlagali umetniški vodje treh gledališč. Nagrada se bo praviloma podeljevala vsako leto.
Tantadruj za gledališki dosežek
Nagrajenko oziroma nagrajenca bo izbrala ista strokovna žirija kot dobitnika nagrade za igralski dosežek. Nagrada bo lahko podeljena za režijo, predstavo kot celoto, dramsko besedilo, dramatizacijo, dramaturgijo, prevod, lektorsko delo, scenografijo, kostumografijo, koreografijo, animacijo, glasbo ali drug vrhunski gledališki dosežek.
• Tantadruj, v tolminskem narečju »ta in ta in drugi«
Novico je napisal uporabnik Studio Kernel.