Tokratni kiparski simpozij je bil jubilejni, in sicer že 60. po vrsti, saj Forma viva Portorož v Seči pri Portorožu poteka vse od leta 1961. Foto: Obalne galerije Piran
Tokratni kiparski simpozij je bil jubilejni, in sicer že 60. po vrsti, saj Forma viva Portorož v Seči pri Portorožu poteka vse od leta 1961. Foto: Obalne galerije Piran

Slovenski umetnik Jure Markota (1985) je v okviru simpozija oblikoval skulpturo z aktualno tematiko. Kot je povedal, gre namreč za kip, ki je arhitekturni element stebra, ki se razcepi. Sam vtis tega pa je, "da v bistvu ne vemo, ali se združuje, ali se razdvaja". Italijan Alberto Scodro (1984) je ustvaril kip z naslovom Rimska cesta (po italijansko Via Lattea oz. Mlečna cesta). Na eni strani skulpture so zvezde, ki vstopajo v kamniti blok, na drugi pa dojke, ki predstavljajo mleko.

Avstrijski umetnik Max M. Seibald (1968) se je lotil tehnično zahtevnega procesa izvotlitve kamna, pri čemer njegov kip predstavlja oval v torziji, kar delu prinaša neko dinamiko. Portugalca Maria Lopesa ni bilo na predstavitvi stvaritev, saj je delo končal že prej. V. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber je povedala, da njegova umetnina predstavlja vesoljsko ladjo, ki "nas potisne v neko bližnjo prihodnost, ki pa seveda ima svojo specifično težo".

Dosežke letošnje Forme vive Portorož so predstavili v Kopru, sklepni program pa bo na sporedu 15. oktobra, ko bodo predstavili še umetniško intervencijo francoskega umetnika Vincenta Ceraudoja (1986).

Kustosinja Obalnih galerij Piran Majda Božeglav Japelj je ob 60-letnici kiparskih simpozijev v Portorožu podala zgodovinski pregled dogajanja in ocenila, da so domačini posvojili tako prireditev kot sam park skulptur. Kiparsko delovišče je odprto javnosti, so še poudarili na predstavitvi.

Letos so dodatno pripravili več umetniških in drugih delavnic, tako po vseh štirih sodelujočih istrskih občinah kot na samem delovišču. Vanje se je do zdaj vključilo več kot 200 otrok. Kot izraz gostoljubja so pripravili tudi etnično obarvane kulinarične večere Forme vive.

Sorodna novica Za 60 let Forme vive Portorož je zaživela še Virtualna Forma viva

Pred uradnim začetkom tokratnega jubilejnega simpozija so Obalne galerije Piran zagnale tudi avdio- in videovodič Virtualna Forma viva. Vanj je vključenih 21 skulptur, ki najbolj reprezentativno povzemajo šest desetletij simpozijskega kiparskega ustvarjanja. Skulpture so označene s QR-kodami, ki se nanašajo na njim namenjene digitalne strani.

Vodič je sestavljen iz avdio- in videoposnetkov, pri čemer so zvočni opisi na voljo v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Na posnetkih so predstavljene posamezne skulpture, ki si jih je mogoče ogledati z vseh zornih kotov, vključno s ptičjo perspektivo, so še sporočili iz obalnih galerij.