Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo
Pred Karavankami večkilometrski zastoj, gneča tudi na drugih mejnih prehodih

Kultura

Vizualna umetnost Teheranski muzej začasno zaprt, ker so umetniška dela napadle žuželke

Muzej sodobne umetnosti v Teheranu je pred kratkim objavil opravičilo in se tudi začasno zaprl zaradi napadov škodljivcev. Javnost je izrazila skrb, potem ko so se posnetki žuželk, ki lazijo po svetovno znanem delu, razširili po družbenih omrežjih.

5

Oder Festival Mladi levi slavi "življenje, umetnost, možnosti in potenciale"

Po besedah ene od selektoric umetniškega programa Mojce Jug bi lahko bila rdeča nit letošnjega festivala sodobne odrske umetnosti Mladi levi "tradicija, minljivost in repeticija".

Film in TV Jonah Hill s filmom o duševnem zdravju, v katerem nastopi skupaj s svojim terapevtom

Oskarjevski nominiranec Jonah Hill je napovedal svoj najnovejši režijski podvig, dokumentarni film Stutz, ki bo kronika njegovih razdelovanj duševnih težav z osebnim terapevtom.

Intervju Pomurska literatura bogatejša za kriminalko: "Na nek način z romanom nekaj vračam Murski Soboti"

Pred kratkim je na knjižne police priromal detektivski roman izpod peresa Pomurca Alena Nemca. Kriminalke so njegova strast vse od otroštva. Zdaj je napisal svojo in jo postavil v svoje rodno mesto, Mursko Soboto.

1

Glasba Križanke bo prežela filmska glasba iz Harryja Potterja v koncertni preobleki

Koncert z naslovom Čarobna glasba iz Harryja Potterja bo v ljubljanskih Križankah izvedel ukrajinski Akademski simfonični orkester Khmelnitske filharmonije pod taktirko dirigenta Tarasa Martynyka.

2

Oder Festival mladih kultur Kunigunda "še trka na naša srca, ki ostaja kažipot za vse smeri"

Mlade kulture se vnovič prepletajo na Kunigundi. Velenjski festival, ki poteka že četrt stoletja, je ime dobil po dekletu, ki naj bi po legendi živelo na Velenjskem gradu. Letošnje dogajanje se začenja z razstavo Nuke Horvata in hiphop koncertom.

Več kulturnih novic

Knjige Stotine avtoric in avtorjev bere v podporo Rushdieju

V podporo Salmanu Rushdieju so po vsem svetu začeli pripravljati branja odlomkov iz njegovih del. Danes bodo na stopnišču newyorške knjižnice priredili dogodek, ki ga organizira ameriški PEN s številnimi partnerji.

5

Film in TV Matevža Luzarja za režijo Orkestra nagradil filmski festival v Pekingu

Na enem največjih mednarodnih filmskih festivalov, ki te dni poteka v Pekingu na Kitajskem, je scenarist in režiser Matevž Luzar v kategoriji 2021 BJIFF Forward Future s svojim novim filmom Orkester osvojil nagrado za najboljšo režijo.

2

Gospodar prstanov Švedski proizvajalci videoiger kupili avtorske pravice za Tolkienov opus

Podjetje, ki ima v lasti avtorske pravice za Tolkienov opus, vključno z Gospodarjem prstanov in Hobitom, je prešlo v last švedskega proizvajalca videoiger. Pravijo, da bi se lahko lotili filmov o posameznih likih, kot so Gandalf, Aragorn in Gollum.

8

Pred Dnevi poezije in vina: "Iz Ptuja delamo evropsko prestolnico poezije"

Ptuj in še nekateri drugi kraji bodo prihodnji teden gostili 26. festival Dnevi poezije in vina: v goste prihaja 20 pesnic in pesnikov iz desetih držav. Posebna gosta festivala bosta ameriška pesnica Carolyn Forche in poljski pesnik Tomasz Rožycki.

Več

Recenzije

Beremo Peter Kovačič Peršin: Etos prihodnosti

Peter Kovačič Peršin je eden poslednjih velikih humanistov v slovenski filozofiji. Z osebno prizadetostjo in mračnimi napovedmi se zamisli nad pomanjkljivostmi in skrajnostmi sodobnega sveta in tudi slovenske družbe.

1

Filmska recenzija Nak

Zgodovina uči, da je bil prvi zametek filma serija fotografij, ki jih je leta 1878 posnel Eadweard Muybridge - šlo je za sekvenco jahača na konju. Svet si je zapomnil konja, ne pa imena (temnopoltega) človeka na njem. Prav v tem je poanta filma Nak.

5

Beremo Lela B. Njatin: Samski blok

Roman Lele B. Njatin Samski blok uokvirjata poglavji v kurzivi. Prvo in zadnje poglavje sta umeščeni v pandemsko sedanjost, dogajalni čas poglavij med njima pa vseskozi prehaja med sedanjostjo in avtoričinim otroštvom v stanovanjski stavbi v Kočevju.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

31

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Kobariški muzej prikazuje spremembe, ki jih je prinesla 1. svetovna vojna

Kobariški muzej na obletnico ustanovitve muzeja odpirajo novo občasno razstavo !Hurra! Avanti Savoia!, osredotočeno na spremembe, ki jih je prinesla prva svetovna vojna.

4

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov