Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Kultura

Film in TV "Televizijske nadaljevanke so bile za generacijo milenijcev oblika sekundarne socializacije"

V podkastu PodKino ta mesec pretresamo stare TV-nadaljevanke, predvsem Severna obzorja, klasični televizijski medij, razvoj kakovostne televizije in sodobne tehnološke smernice na področju odjemanja nadaljevank.

15

Kultura "Burek je tudi fina beseda, rima se z Jurek, curek, Turek"

Hrana je osnovna človeška potreba, to ji daje primarno družbeno moč, je najpriročnejše orodje združevanja, pa tudi razlikovanja. Burek je odličen primer za to, pravi Jernej Mlekuž, ki ga kličejo tudi dr. Burek, saj je doktoriral na temo bureka.

12

Dražbe Že peta Picassova slika prodana za več kot 100 milijonov dolarjev

Na četrtkovi dražbi hiše Christie's so za 103,4 milijona dolarjev (85,1 milijona evrov) prodali sliko Ženska, ki sedi ob oknu (Marie-Therese), s čimer je postala že peta stvaritev Pabla Picassa, ki je presegla simbolni prag 100 milijonov dolarjev.

8

"Del poljske zgodovine" Poljska namerava kupiti poletno rezidenco Marie Curie v pariškem predmestju

Poljski premier je sporočil, da je svoji vladi dal navodila za nakup poletne rezidence Marie Curie v pariškem predmestju, saj gre po njegovem mnenju "za del poljske zgodovine". Nepremičnina je namreč pred kratkim končala na trgu za 790.000 evrov.

1

Na TV SLO Bilo je nekoč v Nemčiji: topla komična drama, ki se odvija sredi povojnega kaosa

Dogajanje v filmu Bilo je nekoč v Nemčiji je postavljeno v Frankfurt leta 1946, od koder se želi holokavst preživeli judovski trgovec preseliti v ZDA, vendar ga dohiti lastna dvomljiva preteklost. Celovečerec je bil na ogled na TV SLO 2.

1

Odprto pismo Za takojšnjo sprostitev koncertov in drugih prireditev "brez pogojevanj in privilegiranj"

"Velika večina državljanov je omejena pri uresničevanju svoje temeljne svoboščine in pravice do uživanja v umetnosti in kulturi," so v Glosi zapisali v odprtem pismu, s katerim pozivajo k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev.

33

Več kulturnih novic

Ob 21.00 na TV SLO 2 Ne spreglejte: Prenos premiere Carmine Burane v nedeljo zvečer

Ljubitelje umetnosti čaka v nedeljo zvečer ob 21. uri na 2. programu TV Slovenija krasen večer: neposredni prenos premiere glasbeno-plesnega spektakla Carmina Burana skladatelja Carla Orffa v koreografiji Edwarda Cluga iz SNG-ja Drama Maribor.

5

Glasba Simoniti je za direktorja Slovenske filharmonije imenoval dozdajšnjega v. d.-ja Mateja Šarca

Minister za kulturo Vasko Simoniti je za novega direktorja Slovenske filharmonije imenoval dozdajšnjega vršilca dolžnosti direktorja in dolgoletnega člana orkestra Mateja Šarca, poroča spletni Dnevnik.

1

Na današnji dan 15. maj

Dan Slovenske vojske, pestro življenje gledališke ustvarjalke, kako je Ljubljana dobila novo poštno poslopje, Rado Simonitti – partizanski skladatelj in zborovodja

Več novic

Recenzije

Gledališka recenzija Slaba družba

Sinoči je na odru Nove pošte premierno zaživela solopredstava Vita Weisa Slaba družba. Z vprašanji notranje motivacije in žrtvovanja se je avtor in izvajalec ukvarjal na način raziskovanja bistva gledališča kot prostora srečanja igralca in gledalcev.

Gledamo Gospodična Marx

"I'm enough / you want more": to preprosto ugotovitev, ki bo našo protagonistko (morda?) končno rešila iz krempljev strupenega razmerja, Eleanor Marx prešine šele proti koncu filma.

1

Beremo Andrej Lutman: Zvrhan čas

Pesniška zbirka literarnega kritika in pesnika Andreja Lutmana Zvrhan čas je bila sicer napisana pred kaosom pandemije, a kar nekaj pesmi nas opominja na to, da se dogajajo tukaj in zdaj, čeprav so se dogajale tudi prej.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Koliko življenj je vzela epidemija španske gripe v Ljubljani (2. del)

Španska gripa je bila ena največjih zdravstvenih kriz prejšnjega stoletja, ki je sovpadala s časom razpada velikih imperijev in posledično nastankom manjših držav. V eni takšnih novonastalih držav so se znašli tudi naši predniki pred dobrim stoletjem.

3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov