Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kultura

Na TV SLO Kubrick o sebi: ko najskrivnostnejši ameriški filmar spregovori o samem sebi

Čeprav Stanley Kubrick spada med najtemeljiteje preučevane filmske ustvarjalce, ni bilo veliko priložnosti slišati njegovih besed o lastnem delu. Dokumentarec, naslovljen Kubrick o sebi, prinaša prav to.

1

e-SKS Knjiga leta je Plan B, ki jo je avtor Boštjan Videmšek označil za "krik k pozornosti"

Knjiga Plan B, ki jo je novinar Boštjan Videmšek ustvaril s fotografom Matjažem Krivicem, je prejemnica naslova knjiga leta 2020 – velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma, ki letos poteka na spletu.

24

Life in a Year Mitja Okorn in njegov hollywoodski film: "Filmski jezik je povsod isti"

Režiser Mitja Okorn, ki si je filmsko kariero zgradil na Poljskem, je dočakal premiero svojega hollywoodskega celovečerca. Romantična drama Life in a Year, ki jo je začel snemati že leta 2017, bo od danes naprej dostopna v katalogu Amazon Prime Video.

40

Film in TV Umrl hrvaški igralec Špiro Guberina, najširše poznan po vlogi v nadaljevanki Veliko mesto

Umrl je hrvaški igralec Špiro Guberina, ki je v dolgoletni karieri upodobil vrsto opaženih gledaliških in filmskih vlog. Bil je karakterni komik, ki je s svojim gledališkim izrazom pritegnil pozornost na gledaliških festivalih na Hrvaškem in drugje.

14

Film in TV Igralec toži studio, ki ga je izrezal s filmskega plakata

Kubansko-ameriški igralec Faizon Love je vložil tožbo proti hollywoodskemu studiu Universal. Prepričan je, da je bil leta 2009 zaradi svoje barve kože izrezan s plakata za komedijo Počitnice za odrasle (Couples Retreat).

13

Razstave Peter Carl Faberge: mojster nakita in okrasnih predmetov, predvsem pa "oče" slavnih jajc

"Drage stvari me le malo zanimajo, če je njihova vrednost zgolj v tolikih diamantih in biserih," je nekoč dejal Peter Carl Faberge. V Ermitažu so na ogled postavili razstavo, posvečeno temu slavnemu draguljarju, del katere je mogoče videti na spletu.

Več kulturnih novic

Dediščina Zvezka Charlesa Darwina izginila pred 20 leti, v Cambridgeu se niso vznemirjali

Knjižnica Univerze v Cambridgeu je ob inventuri ugotovila, da jim manjkata dva zvezka zapiskov Charlesa Darwina, vredna več milijonov evrov. Nazadnje so ju videli pred dvajsetimi leti.

Razstave Klavdij Palčič, osemdesetletnik: jubilejna razstava kar na spletu

Za Klavdija Palčiča velja, da je po Avgustu Černigoju in Lojzetu Spacalu nedvomno eden izmed vodilnih slovenskih slikarjev v tržaškem kulturnem okolju. V letu, ko je dopolnil 80 let, so mu v Gorici pripravili retrospektivno razstavo.

Na današnji dan 27. november

Povojna vsakdanjost-literarni motiv Janeza Švajncerja (1920 – 2007), zadružništvo v korist kmečkega ljudstva, filmski dokumentarist pionirskega časa televizije, ustanovili politično koalicijo Demos

Več novic

Recenzije

Serije Damin gambit: kako posneti napeto nadaljevanko o šahu?

Če nas je Netflix v času prve karantene morbidno fasciniral z "dokumentarcem" o zasebnih živalskih vrtovih, pa je njegova jesenska uspešnica bolj izbrane narave. Damin gambit (The Queen's Gambit) je najbolj gledana igrana miniserija v njihovem katalogu.

66

Beremo Slavko Pregl: Prodajalci megle

Če bi se v našem prostoru nenadoma pojavila znamenita slika velikega slikarskega mojstra, kakršen je Španec Diego Velazquez, bi v medijih gotovo završalo, kot se zgodi v kriminalki Slavka Pregla Prodajalci megle.

2

Beremo Marija Stanonik: Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918)

Marija Stanonik v podnaslovu knjige Pesnjenje v vojaški suknji in proti njej (1515–1918) pojasnjuje, da gre za monografijo z antologijo vojaških pesmi.

1
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Stoletne priče ali iz "mišje perspektive" posneti spomeniki padlim v prvi svetovni vojni

"Dela Marka Vogriča sicer ne spadajo v kontekst vojne ali dokumentarne fotografije, čeprav so tesno povezana z dogajanjem prve svetovne vojne. So torej sad procesa, ki zaobjema avtorjevo ustvarjanje, raziskovanje in intelektualno poglobitev."

"Kar je meč že odločil, je pero diplomatov prečrtalo"

Junija 1919 je bilo bojev za severno mejo konec. V njih je uvodoma briljiral samoiniciativni slovenski general Rudolf Maister, medtem ko so se v Ljubljani obotavljali. Vojaško je bila zgodba končno dobljena, a Korošci so na referendumu izbrali Avstrijo.

109

Izviren poklon feldmaršalu Borojeviću ob stoletnici smrti

23. maja je minilo sto let od smrti feldmaršala Svetozarja Borojevića pl. Bojne, vrhovnega poveljnika soške fronte med prvo svetovno vojno. Društvo Soška fronta 1915–1917 je ob tem pripravilo slovesnost v parkovnem spomeniku na Prevalu nad Solkanom.

43
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov