Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kultura

Drugo zasedanje Avnoja 80 let od noči, v kateri so začrtali obrise povojne države

"Jugoslovanski narodi ne priznavajo razkosanja Jugoslavije," je bilo slišati na drugem zasedanju Avnoja, na katerem so sprejeli za Slovence in druge priznane narode pomembno odločitev, da bo nova država urejena kot federacija republik.

92

Knjige Na Slovenskem knjižnem sejmu 15 odstotkov večji obisk kot lani

Slovenski knjižni sejem, ki je prejšnji teden potekal na Gospodarskem razstavišču, je obiskalo skoraj 52.200 ljudi, kar je 15 odstotkov več kot lani. Organizatorji so z obiskom zelo zadovoljni.

Knjige Med 5000 pismi in številnimi rokopisi – kaj nam pove zapuščina Borisa Pahorja

Zapuščina, ki jo je Boris Pahor daroval NUK-u in nekaterim drugim ustanovam, obsega med drugim več kot 5000 pisem pa tudi rokopise dnevnikov in umetniške proze.

2

Arhitektura in oblikovanje "Vsako jesen se je bilo treba nujno udeležiti Piranskih dnevov, ker so nudili okno v svet"

Letošnja tema Piranskih dni arhitekture 'Kontekts, koncept, konsenz' je bila v resnici vsaj v kontekstu konteksta prisotna že prej.

Beremo Marija Švajncer: Zrcalo Hinka Smrekarja

Marija Švajncer je pesnica, pisateljica, recenzentka in doktorica filozofskih znanosti, napisala je več esejističnih del in knjig s filozofsko vsebino, dva mladinska romana, dva romana za odrasle in šest pesniških zbirk.

1

Filmska recenzija Napoleon

Ko je Napoleon umiral na otoku Sv. Helena, so se, če gre verjeti zgodovini, njegove poslednje besede glasile: "Francija, vojska ... Josephine." A cesarjeve prioritete so bile nanizane po ravno obratnem vrstnem redu od naštetega, teoretizira Ridley Scott.

42

Več kulturnih novic

Oder Tri desetletja Impro lige, najstarejšega programa gledališča "hitrih misli in reakcij" v Sloveniji

Mineva okroglih 30 let od začetka Impro lige, najstarejšega tekmovanja v športnem gledališču na Slovenskem. V sklopu programa se je zvrstilo že več kot tisoč enkratnih predstav brez predhodnega besedila ali scenarija in s sodelovanjem občinstva.

2

Glasba Jure Pukl ob koncertu Junk Food v Cankarjevem domu: "Vsak od nas skriva neke skušnjave"

V Cankarjevih torkih je gostovala skupina Junk Food, ki jo je ustanovil slovenski saksofonist Jure Pukl in združuje prvine svobodne glasbe. Pukl, ki zdaj poučuje v Ljubljani, z zasedbo načrtuje evropsko turnejo in snemanje albumskega prvenca tria.

Na TV SLO Dokumentarec o Trboveljskem slavčku, medvojnem zboru knapovskih otrok, ki je osvajal svet

Lačni, bosi in slavni je naslov dokumentarnega filma Benjamina Krežeta o Trboveljskem slavčku, mladinskem pevskem zboru iz 30. let preteklega stoletja, ki so ga sestavljali revni knapovski otroci brez glasbene izobrazbe, a so kljub temu osvojili svet.

18

Pregledna razstava Giovannija Morbina, "ki politiko obravnavana kot plastično in kiparsko snov"

Kot hommage Ljubljani v Galeriji Vžigalica gostijo retrospektivo italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina z naslovom Hibridizakcije, od 1995 do danes. Delo v prestolnici v 90. letih je pomembno vplivalo na njegovo mednarodno kariero.

Več

Recenzije

Beremo Eva Mahkovic: Toxic

Fasciniranost z grdim, morbidnim in mrakobnim kot podstat (ali, bolje, ena od podstati) knjige, napisane v tako imenovani avtofikciji, morda ni prvo, na kar pomislimo ob tem; problem z avtofikcijo je namreč pogosto prav mesto umestitve filtra.

Gledamo Niti besede

Celovečerec Hanne Slak govori o uspešni dirigentki Nini, ki mora nekega dne prekiniti vaje za pomemben koncert, ker je imel njen Lars nenavadno nesrečo. Za pet dni se zatečeta na zapuščen otok, kjer poskušata med sabo znova vzpostaviti odnos.

Beremo Alen Širca: Želo pesmi

Lahko bi rekli, da je slovenska literarna kritika v krizi.

1
Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov