Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki - #MMCTeden

Kultura

Film in TV Z nagrado ceha producentov Zelena knjiga postala močan oskarjevski favorit

Ceh hollywoodskih producentov je v soboto zvečer v nasprotju z večino napovedi za najboljši film leta 2018 izbral biografsko dramo Zelena knjiga (Green Book). Je to še zadnji namig pred razglasitvijo oskarjevskih nominacij, da ni še nič odločeno?

2

Intervju Aleksander Bjelčevič: Pesmi Valentina Vodnika lahko nekako primerjamo z dobrim rockom in rapom

"Od Vodnika se lahko naučimo, da literatura ni zgolj to, kar berejo strokovnjaki: literatura oz. pesem je vse, kar kdor koli napiše z mislijo, da piše pesem," razlaga literarni zgodovinar in verzolog Aleksander Bjelčevič.

Kultura Svetloba in sence ‒ poezija Zlatka Kraljića naravnost iz rudnika

V velenjskem rudniku, 160 metrov pod zemljo, uresničujejo projekt Poezija v podzemlju. Tam piše svojo poezijo tudi Zlatko Kraljić, pisatelj, pesnik in slikar.

2

Drugo Zgodba o klopeh in ljudeh: urbanistični podvig, ki povezuje Mariborčane

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru od leta 2015 postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri, doslej morda skriti kotiček mesta. Tako želijo znova oživiti javni prostor in spodbuditi povezovanje ljudi.

Dediščina Rio de Janeiro bo Unescova prestolnica arhitekture 2020

Rio de Janeiro v Braziliji bo postalo prvo mesto, ki bo leta 2020 nosilo Unescov naziv svetovno mesto arhitekture.

Banksyjevo svarilo onesnaževalcem prodano za šestmestno vsoto, a ostaja na svojem mestu

Banksyjeva poslikava, ki se je decembra pojavila na zidu neke čisto običajne garaže v Walesu, je bila prodana za šestmestno vsoto.

4

Več kulturnih novic

Knjige Pesnica, ki je izdajala imena Nobelovih nagrajencev, izstopila iz Akademije

Švedska Akademija, ki podeljuje Nobelovo nagrado za književnost, je izgubila še eno članico. Njihove vrste zapušča pesnica, za katero je preiskava pokazala, da je več let še pred uradno oznanitvijo razkrivala imena nobelovcev.

2

Knjige Novi mariborski župan optimističen v zvezi z obnovo knjižnice na Rotovškem trgu

Novo vodstvo mariborske občine za zdaj ostaja pri načrtu gradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu.

1

Razstave S fotografijami vulv proti tabujem, ki spremljajo ta del ženskega telesa

Kolumbijska umetnica Melisa Vargas je na razstavi Vulva, cvet mojega življenja, v čilenski prestolnici Santiago na ogled postavila 25 fotografij vulv različnih žensk.

35
Več novic

Recenzije

Recenzije Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj

Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.

1

Gledamo Igram, sem

Res je sicer, da je filmska produkcija v zadnjih nekaj desetletjih, z vstopom v dobo digitalnega, doživela svojsko preobrazbo, pri čemer je bilo določenih sprememb deležno tudi polje filmske igre.

Poslušamo Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977–1987.

Kompilacija Socialist Disco. Dancing Behind Yugoslavia's Velvet Curtain 1977–1987. oziroma Socijalistički disco. Ples iza jugoslavenske baršunaste zavjese 1977.–1987.

33
Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

Pogled 100 let nazaj: priključitev Prekmurja

Kako je bilo v deželi ob Muri pred stoletjem, ko je po razpadu avstro-ogrske monarhije takratna Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev Prekmurje dobila za zeleno mizo na mirovni konferenci v Parizu?

100 let odcepitve Medžimurja od Madžarske: "Konec je našega suženjstva"

10.000-glava množica je 9. januarja 1919 na trgu pred cerkvijo v Čakovcu sprejela Resolucijo o odcepitvi Medžimurja od madžarske države. Tako kot slovensko Prekmurje je bila tudi ta skrajno severovzhodna hrvaška pokrajina njen del do konca 1. svet. vojne.

Mi hočemo živeti ... fotografsko popotovanje po prizoriščih prve svetovne vojne

Mi hočemo živeti ... se bere eden od zapisov v vojnem dnevniku, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zapisal literarni zgodovinar France Kobler.

1