Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Dnevnik

Kultura

Filmski festival Katere slovenske stvaritve bodo odpotovale na 27. filmski festival v Sarajevu?

Na 27. sarajevskem filmskem festivalu je v igri za nagrado srce Sarajeva 48 filmov v štirih kategorijah. Med drugim se je slovenska koprodukcija Morena uvrstila v tekmovalni program celovečernih filmov, v tekmovalni program dokumentarcev pa Odpuščanje.

Dediščina Stonehenge: Odločitev sodišča je pokopala načrte za gradnjo cestnega predora

Sodišče je zatrlo načrte britanskih oblasti, da bi v bližini Stonehengea zgradili cesto s predorom, ki bi vodil pod tem prazgodovinskim spomenikom. Odločitev sodišča so seveda pozdravili mnogi, ki so bili zaskrbljeni zaradi varnosti neolitskega najdišča.

Dediščina Barve v španski jami so res nanesli neandertalci, potrdila stroka

Nova študija je potrdila, da so stalagmite v jami v Ardalesu v Andaluziji pred 60 tisoč leti v resnici obarvali neandertalci. Vprašanje o umetniški senzibiliteti in sposobnosti simboličnega mišljenja neandertalcev od nekdaj muči strokovnjake za evolucijo.

8

Film in TV Festival v Locarnu spet velikopotezen, tekmujejo tudi Slovenci

V Locarnu v Švici se bo jutri začel 74. mednarodni filmski festival, ki po svetu slovi kot eden tistih festivalov, kjer se oblikujejo nove smernice v sedmi umetnosti. Za zlatega leoparda se poteguje 17 filmov.

Nekoč so bili ljudje Begunska drama Gorana Vojnovića po letu in pol dočakala predpremiero

V okviru Filma pod zvezdami bo danes na Ljubljanskem gradu pred jesensko distribucijo predpremierno na ogled novi film Gorana Vojnovića, Nekoč so bili ljudje. V trilerju z begunsko tematiko spremljamo osebno dramo Italijana Lea in njegovih bližnjih.

18

Več kulturnih novic

"Britanski Hollywood" Studio, ki nam je dal Deželo la la in Zoolanderja, odpira izpostavo v Veliki Britaniji

Hollywoodski Sunset Studio poskuša z novim televizijskim in filmskim studiem v bližini Londona osvojiti britanski trg: v zelenem Hertfordshiru odpirajo svojo največjo bazo zunaj ZDA.

Beremo Aljaž Krivec: Sedmo nadstropje

Romaneskni prvenec literarnega kritika Aljaža Krivca z miljejem sedmega nadstropja takoj aludira na slavno Ballardovo Stolpnico.

90 let od velikega požara v Rušah

Na današnji dan pred devetdesetimi leti so se prebivalci Ruš prebudili v strašen prizor.

Na današnji dan 3. avgust

Mihael Štrukelj (1851-1923) redni profesor gradbeništva v Helsinkih, pesnik Goriških brd, strokovnjak na področju visokih tehnologij, politik, ki je verjel, da je mogoče slovensko družbo obvladovati s trdo roko

Več novic

Recenzije

Beremo Nicolas Mathieu: Njihovi otroci za njimi

Roman francoskega pisatelja Nicolasa Mathieuja Njihovi otroci za njimi se vključuje v trenutno priljubljeni in prevladujoči tok realistično-izkustvene literature.

Beremo John Ashbery: Diagram porečja

John Ashbery (1927–2017) je še danes med bolj izstopajočimi in vplivnimi ameriškimi pesniki druge polovice 20. stoletja. Dolga leta je bil profesor kreativnega pisanja in uveljavljen umetnostni kritik ter prevajalec sodobne francoske poezije.

Filmska recenzija Stari

Vsi se bomo postarali in umrli: življenje samo po sebi je grozljivka brez srečnega konca. Kaj pa, če bi naš proces postopnega propadanja pospešili tako zelo, da bi se naša življenska doba skrčila v dolgoživost vinske mušice?

5
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

V gozdu nad Doljami odstranili granate in ročne bombe iz 1. sv. vojne

Čeprav so od konca prve svetovne vojne v Posočju minila že sto tri leta, pa še zmeraj prihajajo na dan neeksplodirane granate in druga ubojna sredstva. Tokratno akcijo so bombni tehniki državne enote NUS izvedli v gozdu nad vasjo Dolje.

3

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Koliko življenj je vzela epidemija španske gripe v Ljubljani (2. del)

Španska gripa je bila ena največjih zdravstvenih kriz prejšnjega stoletja, ki je sovpadala s časom razpada velikih imperijev in posledično nastankom manjših držav. V eni takšnih novonastalih držav so se znašli tudi naši predniki pred dobrim stoletjem.

3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov