Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Kultura

Gledamo Mi

Tisti, ki smo jih poteptali, odrinili in odvrgli, se niso pustili kar tako odgnati: priplezali bodo nazaj na površje, pa čeprav prek naših trupel. Še raje prek naših trupel. Mi je parabola razrednega boja - puščica, uperjena v srce ameriške družbe.

7

Drugo Ljerka Bizilj, Slavko Bobovnik in Irma Rauh med dobitniki RTV-jevih priznanj

Radiotelevizija Slovenija svojim sodelavcem podeljuje priznanja za izjemne dosežke v preteklem letu, za daljše časovno obdobje in za življenjsko delo.

2

Vizualna umetnost Spomin na Hirošimo tudi v Ljubljani opozarja na grozote atomske bombe

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je na ogled razstava Spominskega muzeja miru iz Hirošime. Postavitev Hirošima in Nagasaki, bolečina in pogum obuja spomin na žrtve atomske bombe in utrjuje zavest o nevarnosti jedrske oborožitve.

4

Vizualna umetnost Dnevi Jožefa Stefana obujajo spomin na začetke države NSK

Z odprtjem razstave Irwin: NSK-garde in procesije so se na Institutu Jožefa Stefana uradno začeli 27. dnevi Jožefa Stefana, ki so letos posvečeni 70. obletnici inštituta.

1

Glasba Slovo "glasbene uganke" in ikone šestdesetih, Scotta Walkerja

V 77. letu starosti je umrl enigmatični rocker Scott Walker, ki je s svojim ustvarjanjem vplival na glasbene ikone, kot so David Bowie, Thom Yorke in Brian Eno. Kariero je začel v zasedbi The Walker Brothers, pozneje pa ga je odneslo v avantgardne vode.

2

Drugo Pogled onkraj slepega zaupanja v sodobno tehnologijo

"Ne menimo, da bi bila rešitev v tem, da izklopimo vso tehnologijo in se preselimo v gozd. Je pa zagotovo na vsakem posamezniku, da čim bolj kritično spremlja dogajanje okoli sebe," pravi Gordan Savičić, eden izd avtorjev Manifesta kritičnega inženirstva.

3

Več kulturnih novic

Vizualna umetnost Nagrada Hinka Smrekarja za življenjsko delo letos Kostji Gatniku

Nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo 2019 prejme Kostja Gatnik, ki je zlasti v ilustraciji uveljavil popolnoma nove paradigme, ne oziraje se na to, ali so bila besedila, ki jih je ilustriral, namenjena otrokom ali odraslim, prozna ali pesniška.

2

Film in TV Prva klapa novega Möderndorferjevega filma: Svet, kot ga živimo, je svet zastoja

Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta, je o svojem nastajajočem filmu Zastoj povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer.

5

Knjige Umrla je jezikoslovka Zinka Zorko, neutrudna raziskovalka slovenskih narečij

V 84. letu starosti je v petek umrla Zinka Zorko, doktorica jezikoslovja, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in redna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

2
Več novic

Recenzije

Gledamo Ne bom več luzerka

Nekdo je nekoč rekel, da se ljubezen ne zrcali v velikih, pompoznih dejanjih, pač pa da se prej udejanja v malih, na videz nepomembnih gestah, ki pa izpričujejo globoko predanost in poznavanje tistega, kogar ali kar ljubimo.

4

Beremo Slobodan Šnajder: Doba brona

Slobodan Šnajder je zelo zanimiva osebnost hrvaškega kulturnega življenja, v osemdesetih letih se je uveljavil kot dramatik, esejist in prozaist kratkega metra, zadnje čase pa tudi kot romanopisec.

Poslušamo Haiku Garden: Where If Not Now

Pa saj nikoli ni bilo dvoma.

10
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Slavja ob 30-letnici padca Berlinskega zidu ne bodo tako brezskrbna kot pred 5 leti

Župniki so stali do 50.000 DEM, inženirji so bili dražji, tudi do 300.000 DEM. Socializem župnikov ni potreboval, inženirje pač. Berlinski zid je preprečeval izseljevanje državljanov, bil pa je tudi vir denarja, torej dejansko eksistenčni pogoj NDR-ja.

34

Eden izmed 30 potujočih delov Berlinskega zidu bo ob 30. obletnici padca ostal v Plovdivu

V starodavnem bolgarskem mestu Plovdiv, ki je ena izmed dveh letošnjih evropskih prestolnic kulture, bo ostal eden izmed 30 fragmentov Berlinskega zidu, ki so del potujoče razstave.

Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Pred volitvami v ZDA ni nič bolje povzelo duha napovedanih politik zmagovalca Donalda Trumpa kot obljuba izgradnje zidu na meji z Mehiko. A zid oziroma ograjo s smrtonosnimi posledicami že 25 let gradijo tako republikanski kot demokratski predsedniki.

36

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

Barve zelenega smaragda Avgusta Ipavca v spomin na žrtve prve svetovne vojne

Na koncertu, ki je posvečen 100. obletnici prve svetovne vojne oz. padlim v septembrskih bitkah leta 1916 na Goriškem in Sveti Gori, bo 90-članski simfonični orkester izvedel simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda, ki jo podpisuje Avgust Ipavec.

BiH pred prvo vojno v fotografskem objektivu: Živi in osupljivi prizori iz vsakdana ljudi

Dela Františka Topiča pričajo o bosensko-hercegovski družbi na pragu ene največjih tragedij človeštva - prve svetovne vojne. Posebno vrednost imajo zlasti zato, ker se osredotočajo na prizore iz vsakdanjega življenja, poudarek je na obrazih ljudi.

6

Novi film: Za Prekmurje gre

Avtor in režiser Štefan Celec je posnel dokumentarno-igrani film Za Prekmurje gre, v katerem je orisal dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ki so vodili k priključitvi Prekmurja k takratni Državi SHS.