Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kultura

Film in TV Po sedmih desetletjih pri filmu Jean-Luc Godard razmišlja o upokojitvi

Jean-Luc Godard, ikonoklast francoskega novega vala, avtor filmov, kot so Do zadnjega diha, Prezir in Nori Pierrot, se pri 90 letih približuje koncu svoje ustvarjalne poti. A prej namerava dokončati še dva filma.

Razstave Kako stopajo knjige umetnikov v dialog z vzvodi moči in oblasti?

Projektni prostor Kapsula Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. na razstavi Vzporedni svetovi predstavlja knjige umetnikov. Izbrane publikacije so nastale v različnih kontekstih, okoljih in obdobjih, a vse načenjajo teme politične moči in oblasti.

Oder Teden slovenske drame prestavljen na november, že zdaj pa razkriva program

V tekmovalni program Tedna slovenske drame, ki bo prestavljen v prvo polovico novembra, je selektor Rok Andres uvrstil šest predstav, v spremljevalni pet, predlagal pa je tudi izvedbo programa spletnih produkcij. Del festivala bo izveden že spomladi.

Beremo Lev Detela: Posekani svet

Slovenski pesnik, pisatelj, prevajalec in publicist Lev Detela si je s prostovoljnim disidentstvom pred šestimi desetletji že kot študent izbral Dunaj za drugo domovino. Tam je doštudiral, se uveljavil v kulturnih krogih in zaslovel z literarnim delom.

Berlinale Zlati medved Romunu Raduju Judeju za film, ki je ujel duha pandemičnega časa

Radu Jude je prejemnik najvišje nagrade tokratnega Berlinala, ki letos zaradi pandemije poteka v dveh delih. Tekmovalni del festivala se je sklenil z razglasitvijo prejemnikov nagrad, za junij so napovedane še projekcije v živo, če bodo razmere dopuščale.

Filmska recenzija Minari: ameriški film v korejščini kot favorit za oskarja

Z današnjim dnem Akademija odpira glasovanje za oskarjevske nominacije. Poleg Dežele nomadov, o kateri smo že pisali, se kot favorit v tekmi za najboljši film izrisuje Minari – portret ruralne Amerike, prikazan z drugega zornega kota, kot smo ga vajeni.

3

Več kulturnih novic

Festival Rdeče zore opozarjajo: "Rdečke torej še vedno razsajamo, tokrat prek spleta"

"Še vedno smo mednarodne/i, feministične/i in kvirovske/i. In imamo še veliko za pokazati, zato v nadaljevanju leta pričakujte tudi močan Rdeči cikel, v živo," piše v napovedi Rdečih zor, ki bodo v svoji 22. izvedbi razsajale pretežno prek spleta.

2

Razstave Še vedno verjamem v dedka Mraza: brutalna resničnost, ki nikogar ne pusti ravnodušnega

Še vedno verjamem v dedka Mraza je povedni naslov fotografske razstave Roberta Marina v Galeriji Ravne, pri čemer gre za prvo samostojno predstavitev njegovega ustvarjanja na rodnem Koroškem.

3

Na današnji dan 5. marec

»Brez besed« - prva slovenska pesem na Evroviziji, Krško dobi mestne pravice, zbiralec jezikoslovnega in etnološkega gradiva, »Krpljevci« – več kot le planinci

Več novic

Recenzije

Beremo Muanis Sinanović: Krhke karavane

Pesnik, esejist in literarni kritik Muanis Sinanović (1989) v četrti pesniški zbirki Krhke karavane preseneča z nekoliko drugačnim, bolj umerjenim tonom, kot smo ga bili vajeni doslej.

Po zmagi na zlatih globusih Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

V nedeljo zvečer je ameriška drama Dežela nomadov pričakovano osvojila zlati globus za najboljši film in zapečatila svoj status favorita pred aprilsko podelitvijo oskarjev. V katerih pogledih je torej njen "vestern 21. stoletja" velik in pomemben film?

8

Beremo Paolo Giordano: Raztrgajmo nebo

Doktor fizike Paolo Giordano je v polje književnosti vstopil leta 2008 z romanom Samotnost praštevil in se z njim povzpel med najuspešnejša sodobna italijanska književna imena.

Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Na videz častni tečaj ena proti ena, pogrom gospodarstva NDR

Zakaj naj bi Vzhodne Nemce o tržnem gospodarstvu poučeval animirani film, zakaj so likvidirali tudi ne neuspešne obrate, zakaj je od tega imel korist Helmut Kohl … 30 let nemške monetarne unije.

33

En krompir, tri države ali kako je okupacijska meja določala življenje na Dolenjskem

Obdobje, ko so domačini v novomeškem Mačkovcu krompir posadili še v stari Jugoslaviji, negovali so ga pod nemškim rajhom in izkopali pod italijansko okupacijo, se predstavlja na zgodovinski razstavi, ki gostuje na gradu Rajhenburg.

2

"Nevarnost razraščanja izgube spomina je vse bolj očitna"

Požig slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je bil začetna iskra v pogromu nad drugačnimi. Majda Širca v dokumentarcu Požig "v času, ko se zgodovina z neznosno lahkostjo pozablja in preoblači", osvetljuje to večplastno zgodovinsko dogajanje.

47

Presek dneva

Izbor

Več

Burna dvajseta

Več

1. svetovna vojna

Virtualna premiera dokumentarnega filma Doberdob slovenskih fantov grob

V Doberdobu so leta 2016 odkrili prvi skupni spomenik padlim Slovencem na soški fronti. Okoli dogodkov njegove postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju je spleten dokumentarec Doberdob slovenskih fantov grob, ki si ga je mogoče ogledati na spletu.

2

Vojaški uspehi težko spreminjajo dejstva, ki so se ustvarjala v Parizu

Vloga generala Rudolfa Maistra, ki je 23. novembra 1918 v samostojni vojaški akciji prevzel vojaško oblast v Mariboru, ni bila pomembna le za pridobitev Dravske kotline, temveč tudi za usodo Koroške. Ta se je zakoličila pred 100 leti.

26

Stoletne priče ali iz "mišje perspektive" posneti spomeniki padlim v prvi svetovni vojni

"Dela Marka Vogriča sicer ne spadajo v kontekst vojne ali dokumentarne fotografije, čeprav so tesno povezana z dogajanjem prve svetovne vojne. So torej sad procesa, ki zaobjema avtorjevo ustvarjanje, raziskovanje in intelektualno poglobitev."

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov