Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo
Polfinale SP-ja: Francija - Švedska

Kultura

Oder Otroci sonca Mateje Koležnik uvrščeni med izstopajoče predstave nemškogovorečega prostora

Med deset izstopajočih predstav prejšnje sezone na nemškem govornem območju je uvrščena tudi predstava Otroci sonca Maksima Gorkega, ki jo je v produkciji gledališča Schauspielhaus Bochum režirala Mateja Koležnik.

1

Oder Via Negativa Hotspot: Devet projektov, ki širijo polje sodobnega performativnega gledališča

S pripovedovalskim performansom Resnična zgodba se je začel bienalni pregled izbrane produkcije Vie Negative, VN Hotspot 2023. V drugi izvedbi predstavljajo devet projektov domačih in tujih avtorjev in izvajalcev ter pogovor.

Združitev muzejev Stroka glede združevanja muzejev razdeljena. Ministrica na dom prejela sovražno pismo.

Člani sveta zavoda Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) so ob ustanovitvi novega muzeja ministrstvo za kulturo pozvali, naj ponovno premisli o tej odločitvi. Strokovni svet MNZS-ja pa se je večinsko izrekel za nastanek novega muzeja.

19

V 2023 bo padla prva klapa za 11 slovenskih celovečercev, v ospredju mlade avtorice

Za letošnje leto je predviden začetek snemanja 11 celovečercev, od tega bodo štirje prvenci. Prve dolgometražce bodo zagnali Katarina Rešek - Kukla (Fantasy), Urška Djukić (Little Trouble Girls), Ester Ivakič (Noben glas) in Gregor Andolšek (To je rop!).

6

Oder Umrla je ustanoviteljica Festivala Maribor Brigita Pavlič

Ponoči je po težki bolezni umrla Brigita Pavlič, kulturna menedžerka in predavateljica, ustanoviteljica in vodja Festivala Maribor in Koncertne poslovalnice.

4

Intervju Žiga Divjak: Gentrifikacija in okoljska kriza sta del iste težave

"Teme, s katerimi se ukvarjava, izhajajo iz potrebe, da se o njih govori. Zato nas te teme nekako polnijo, ker imaš občutek, da vsaj govorimo o njih. Ne delamo si utvar, da spreminjamo svet v velikem pomenu, ga pa mogoče skozi majhne stvari."

14

Več kulturnih novic

Oder Origami, nenehno spreminjanje, v katerem vznika domišljija gledalca

V Stari mestni elektrarni bo nocoj premiera likovne uprizoritvene študije Origami koreografinje Andreje Rauch Podrzavnik, ki procesnost vzpostavljanja in nastajanja likovne situacije uporabi v uprizoritvenem kontekstu.

Kaj je AIR (Abstract Infinity Radio)? "Tu gre za umetniško pojmovanje softverskega ustvarjanja"

Aplikacije za spletno sodelovanje glasbenikov so dobile silovit zagon v obdobju pandemičnih razmer, ko so zbori, bendi in posamezniki nadomeščali živ glasbeni stik na vajah in snemanjih z nizkolatenčno spletno povezavo.

1

Vizualna umetnost Častni krog za "dojenčka Trumpa": kako ohraniti balon, ki je bil narejen za kratkoročno rabo?

V Londonskem muzeju so v sklopu konservatorskih del ponovno napihnili ogromen otroški balon z obrazom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pri analizi inštalacije je sodelovala tudi znanstvenica iz Slovenije.

5

Cvetka Bevc: Sled ognjenega svinčnika

Pesnica, pisateljica, muzikologinja in scenaristka Cvetka Bevc je v pesniški zbirki Sled ognjenega svinčnika premišljeno oblikovala svojevrsten žanr lirične biografije pisateljice, publicistke in feministke Zofke Kveder.

Več

Recenzije

Beremo Frederik Peeters: Oleg

Na začetku stripa Oleg je začetek stripa: skica protagonista, ki ga pripovedovalec, tudi sam stripar, ustvari po svoji podobi. Avtor kot junak je vselej konstrukt, podvržen pripovedni učinkovitosti.

1

Beremo Iztok Osojnik: Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcaa

Iztok Osojnik, vsestranski pisec, esejist, komparativist, filozof, antropolog, alpinist in prevajalec, je avgusta za pesniški opus – ta obsega več kot trideset pesniških zbirk – prejel Veronikin zlatnik poezije.

Beremo Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

Primož Sturman je premišljevalec meje, tudi v literaturi, na kar kaže že naslov prvenca, zbirke sedmih kratkih zgodb Gorica je naša.

Več

Intervjuji

Več

Presek dneva

Izbor

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov