Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Kultura

Film in TV Spletni goljufi iz Gane niso "krute afriške pošasti", pred katerimi so vas svarili

Ste kdaj premišljevali o tem, kdo so pošiljatelji vseh tistih e-pisem o samskih dekletih, ki iščejo ljubezen, in izgubljenih sorodnikih, ki bi vam iz Afrike radi nakazali denar? Ali pa o tem, kdo na to pošto odgovarja?

19

Knjige "Ljudje potrebujemo poezijo zdaj bolj kot kadarkoli prej."

"Berite. Pazno, premišljeno. Iščite duše," je ob svetovnem dnevu poezije zapisala predsednica Društva slovenskih pisateljev Aksinja Kermauner. Po svetu se danes vrstijo številni dogodki, v Ljubljani denimo že od polnoči poteka 24-urno branje poezije.

Film in TV Zaključil se je 21. FDF: Nagrada Amnesty za film Zasužnjena ženska

Nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic je na 21. Festivalu dokumentarnega filma (FDF) prejel madžarski film režiserke Bernadett Tuza-Ritter Zasužnjena ženska.

4

Film in TV Napovednik novega Tarantinovega filma: v zlato dobo Hollywooda z DiCapriem in Pittom

Na spletu si je mogoče ogledati napovednik za novi film Once Upon a Time in Hollywood (Bilo je nekoč v Hollywoodu) režiserja Quentina Tarantina, ki usmerja pogled v zadnje trenutke zlate dobe Zahodne obale ZDA, hipijevska šestdeseta leta 20. stoletja.

7

Glasba Jon Spencer: "Nisem ateist, sem rokenroler - argumentiram z glasbo."

"Zame pomeni igrivost biti živ, in občutek vznemirljivosti, ki izvira iz zavedanja, da si živ, je tisto, kar me vleče k tej glasbi," je v kratkem pogovoru povedal Jon Spencer, poosebitev z verige strganega šarma newyorškega hrupnega podtalja.

5

Film in TV Disney si po novem lasti Simpsonove, Vojno zvezd in delno tudi Hulu

Ameriška korporacija Disney je končala 71,3 milijarde dolarjev vreden prevzem televizijske in filmske produkcije medijskega podjetja 21st Century Fox, ki ga je kupila od Ruperta Murdocha.

2

Več kulturnih novic

Oder Mariborski gledališčniki se iz Niša vračajo s sedmimi nagradami

Drama SNG Maribor se z gostovanja na Teatru na razpotju, ki je bilo letos prvič v Nišu, vrača s sedmimi nagradami, vključno s tisto za najboljšo predstavo. Prepričali so z uprizoritvijo Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića.

2

Vizualna umetnost Poklon Bojanu Kovačiču, ki je z občutljivostjo vrtel kolo Pogačnikove grafične preše

Grafični preši, ki ju je Marjan Pogačnik leta 2001 z opusom podaril Narodni galeriji, sta bili začetek nove zgodbe, ki jo je prevzel Bojan Kovačič. Pečatu, ki jo je kot vodja grafične delavnice pustil v galeriji, se poklanjajo z razstavo njegovih del.

Jezikovni spletovalec Z zdravnikom ali S farmacevtom?

Je treba predloge pri naštevanju pred vsako besedo ponoviti (Govorili smo s starši, z otroki in z učitelji) ali zadošča, da predlog zapišemo enkrat (govorili smo s starši, otroki in učitelji)? In kako si zapomnimo, pred katerimi črkami stojijo s, z, h, g?

54
Več novic

Recenzije

Beremo Slobodan Šnajder: Doba brona

Slobodan Šnajder je zelo zanimiva osebnost hrvaškega kulturnega življenja, v osemdesetih letih se je uveljavil kot dramatik, esejist in prozaist kratkega metra, zadnje čase pa tudi kot romanopisec.

Recenzije Poslednji Srb na Hrvaškem

V prvem hrvaškem filmu o zombijih je minilo sedem let od bankrota države, bogati so obogateli, revni pa tako obubožali, da se zdaj naokrog vlečejo kot nekakšni zombiji. Ali pa so morda res zombiji?

4

Poslušamo Haiku Garden: Where If Not Now

Pa saj nikoli ni bilo dvoma.

10
Več

Intervjuji

Več

Izza zidov 1989-2019

Eden izmed 30 potujočih delov Berlinskega zidu bo ob 30. obletnici padca ostal v Plovdivu

V starodavnem bolgarskem mestu Plovdiv, ki je ena izmed dveh letošnjih evropskih prestolnic kulture, bo ostal eden izmed 30 fragmentov Berlinskega zidu, ki so del potujoče razstave.

Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Pred volitvami v ZDA ni nič bolje povzelo duha napovedanih politik zmagovalca Donalda Trumpa kot obljuba izgradnje zidu na meji z Mehiko. A zid oziroma ograjo s smrtonosnimi posledicami že 25 let gradijo tako republikanski kot demokratski predsedniki.

36

’DDR’ je bila vrhunski material za dramatiko

Življenje v Vzhodni Nemčiji je bilo življenje v dramskem gradivu. Ko je zid padel, je material za pisanje izginil. Veliki dramatik Heiner Müller ni več mogel pisati dram.

15

Presek dneva

Izbor

Več

1. svetovna vojna

BiH pred prvo vojno v fotografskem objektivu: Živi in osupljivi prizori iz vsakdana ljudi

Dela Františka Topiča pričajo o bosensko-hercegovski družbi na pragu ene največjih tragedij človeštva - prve svetovne vojne. Posebno vrednost imajo zlasti zato, ker se osredotočajo na prizore iz vsakdanjega življenja, poudarek je na obrazih ljudi.

6

Novi film: Za Prekmurje gre

Avtor in režiser Štefan Celec je posnel dokumentarno-igrani film Za Prekmurje gre, v katerem je orisal dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ki so vodili k priključitvi Prekmurja k takratni Državi SHS.

Presenečenje v pošiljki krompirja - granata iz prve svetovne vojne

Delavci v kitajskem podjetju Calbee (proizvajalec slanih prigrizkov v Hongkongu) so med pošiljko krompirja iz Francije odkrili neeksplodirano ročno granato iz prve svetovne vojne.

5