Bojan Vister v predstavi Resno moteni. Foto: B. Slana
Bojan Vister v predstavi Resno moteni. Foto: B. Slana

Festival se odvija v Kulturnem domu Postojna, kjer predstavljajo izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav.

Srečanje bo danes ob 16. uri odprla predstava Dušana Kovačevića Vozi Miško, ki jo je na oder postavilo Gledališče Toneta Čufarja iz Jesenic. Po otvoritveni predstavi bo Šentjakobsko gledališče iz Ljubljane uprizorilo Pelikana Augusta Strindberga, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občine Postojna.

V petek bo tekmovalni program postregel s tremi predstavami. Gledališče Toneta Čufarja iz Jesenic bo zaigralo Fetiš na putr avtorjev Nike Brgant, Saša Dudiča in Gregorja Robiča. Dramska družina F. B. Sedej, S. K. P. D. F. B. Sedej iz Italije bo po literarni predlogi Le prenom M. Delaporta in A. de la Patelliera uprizorila predstavo Ime. Dan pa zaključuje Loški oder iz Škofje Loke s predstavo Janusza Glowackija Antigona v New Yorku.

V soboto si bodo obiskovalci lahko ogledali nekaj predstav v Kulturnem domu Postojna. Prva bo predstava KUD Vesel Teater iz Dolenjskih Toplic, ki je nastala po literarni predlogi Žige Valetiča, Trgovina s samomorilskimi pripomočki. Šentjakobsko gledališče Ljubljana se bo predstavilo še z delom Laurenta Baffieja Resno moteni.

Predstava Antigona v New Yorku Janusza Glowackega. Foto: Loški oder
Predstava Antigona v New Yorku Janusza Glowackega. Foto: Loški oder

Tekmovalne predstave, v katerih se bo predstavilo okrog sto ljubiteljskih ustvarjalcev, je selektor festivala, režiser Miha Golob izbral izmed skupno 32 prijavljenih. Izbor je tokrat izjemoma potekal na podlagi ogleda videoposnetkov.

V spremljevalnem programu bo skupina Bajate predstavilo glasbeno-pripovedovalsko predstavo za odrasle Do konca svojih dni.

Na odprtju festivala bodo podelili Linhartove listine in Linhartove plakete za leti 2019 in 2020. Plaketi bodo prejeli Matevž Gregorič (2020) ter Breda in Bojan Kapelj (2019), listine pa Sergej Dolenec (2020), Bojan Trampuš (2020), Andrej Šubic (2019), Irena Žerdin (2019) in Mira Bolte (2019). Letos bodo na srečanju podelili tudi jubilejno zlato priznanje, ki ga prejme Marjana Hočevar. Ob zaključku festivala bodo podelili še matičke.

V tričlanski žiriji so letos gledališka in filmska igralka Marijana Brecelj, dramaturginja Zala Dobovšek in gledališka režiserka Tatjana Peršuh.