Prizor s predstave Krst pri Savici. Foto: Dean Grgurica
Prizor s predstave Krst pri Savici. Foto: Dean Grgurica
Krst pri Savici

V Krstu pri Savici bodo igrali Mak Tepšić, Anja Drnovšek, Aleš Valič, Mojca Partljič in Rok Matek. Premiera predstave bo v amfiteatru Avditorija Portorož. Predstavo poleg koprskega gledališča soorganizira Univerza na Primorskem.

Obeta se tudi premiera komedije Jureta Karasa Birokrati v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, drame Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače in koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung ter monolog avtorja Simona Stephensa Stena V morju z igralcem Francescom Borchijem v produkciji Gledališča Koper.

Nova prizorišča
Festival tradicionalno poteka v vseh štirih istrskih občinah, ki se jim letos pridružujejo še Sežana in onkraj meje Trst in Videm, je napovedal predstavnik Gledališča Koper Matej Sukič.

Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan upa, da bi v prihodnjem letu k sodelovanju pritegnili še prihodnjo evropsko prestolnico kulture Novo Gorico. Gledališče Koper je po njenih besedah od ponovnega odprtja 12. maja odigralo že 35 predstav, kar priča o tem, "kakšna silna želja je po gledališču".

Prizor s predstave Jugoslavija, moja dežela. Foto: Igor Motl
Prizor s predstave Jugoslavija, moja dežela. Foto: Igor Motl
Neva Zajc in Vanja Pegan ob predstavitvi programa. Foto: Daniel Škerjanc
Neva Zajc in Vanja Pegan ob predstavitvi programa. Foto: Daniel Škerjanc

Festival v negotovih časih
Koordinatorka festivala Vanja Korenč je dodala, da so od januarja potekale intenzivne priprave na izvedbo PPF, ki jih je zaznamovala negotovost zaradi epidemije.

"Nismo vedeli, kdaj in pod kakšnimi pogoji bomo odprli," je povedala.

Povezave s tujino in novost z najmlajše
Predsednica društva PPF Neva Zajc je omenila gostovanje Slovenskega stalnega gledališča (SSG) iz Trsta, ki bo v sklopu festivala odigral kar štiri predstave. Festival se sicer tudi letos povezuje s festivalom Festil.

Med številnimi dogodki se nadaljuje PPF mladi, novost pa je program Pri svetilniku z gledališkimi predstavami in delavnicami za najmlajše.