Predstava traja 75 minut. Foto: Asiana Jurca Avci
Predstava traja 75 minut. Foto: Asiana Jurca Avci

Ni časa za psihologizacije, protagonistko obsuvajo javno mnenje, zgodovina, skupnost. Pri tem pa se drama ne boji priklicati humorja, četudi zgolj zato, da svoje nože pomena lahko zarine še globlje, so zapisali v Mini teatru.

V predstavi, ki ima premiero nocoj v Mini teatru, igrajo Nika Korenjak, Luka Bokšan, Borut Doljšak in Timotej Novaković. Nika Korenjak, tudi dramaturginja predstave, je dramsko delo izraelske dramatičarke Maye Arad Yasur opisala kot "metagledališko ritmično popotovanje od krutih predelov preteklosti, ki je za sabo pustila kolektivno krivdo in represijo drugačnosti, do negotove sedanjosti".

"Brez kozmičnega reda, z dejstvi in dogodki"
Kot so v Mini teatru navedli njene besede, nas "brez kozmičnega reda, z dejstvi in dogodki, postavlja v vlogo opazovalca, ki neravnodušno opazuje krivične razplete življenj na videz nedolžnih posameznic, da bi bilo pravici pokvarjene ideologije ali moškega egomaničnega divjanja za lastnim idealom, zadoščeno".

Nika Korenjak podpisuje tudi prevod, scenografa sta Vadim Fiškin in Miran Mohar, kostumograf je Claudi Sovre, Živadinov Zupančič pa je poskrbel tudi za glasbo. Lektor je Jože Faganel. Predstava je koprodukcija Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana.

Teze, da se dandanes predstave samo uprizarja, ne igra, Živadinov Zupančič ne razume kot krize gledališča, temveč kot krizo igre mimikrije same. Foto: Asiana Jurca Avci
Teze, da se dandanes predstave samo uprizarja, ne igra, Živadinov Zupančič ne razume kot krize gledališča, temveč kot krizo igre mimikrije same. Foto: Asiana Jurca Avci

Aljoša Živadinov Zupančič (1996) v svojih gledaliških predstavah sledi temi absurda razmerij moč med posamezniki, tako v mikro kot v makro družbenih strukturah. Vse njegove dozdajšnje predstave, kot navajajo v Mini teatru, sicer tematizirajo tudi družbeno pogojenost spola in vloge, ki jih moramo pripadniki določenega spola igrati znotraj družbe.

Maya Arad Yasur (1976) je izraelska dramaturginja in pisateljica, prejemnica več nagrad. V letih 2007–2012 je živela na Nizozemskem, kjer je delala kot dramaturginja. Leta 2012 se je vrnila v Izrael in od takrat deluje kot svobodna dramaturginja in pisateljica. Njene drame so bile uprizorjene v gledališčih v Izraelu, Nemčiji, Avstriji, na Norveškem in v ZDA ter objavljene v vodilnih gledaliških revijah v Nemčiji, na Poljskem in v Izraelu. Njena dramska dela so Diamond Stars (2010), God Waits at the Station (2014), Ten Minutes from Home (2015), Amsterdam (2018), Bomb (2020), The Exiteers (2020).