Danes so festival zagnali v Ljubljani. Foto: BoBo
Danes so festival zagnali v Ljubljani. Foto: BoBo

Glavnina dogodkov se dogaja v Ljubljani, poteka pa tudi prek spleta, je povedal direktor gledališča Goro Osojnik. Festival je bil po njegovih besedah od začetkov tudi spodbuda za nastanek in razvoj domačega uličnega gledališča. Na prizoriščih, kot so park Zvezda, Špica, Tromostovje in Argentinski park, si danes po njegovem mnenju ni mogoče zamišljati, da ne bi bilo nastopov.

Skoraj polovica dogodkov bo v Ljubljani med Šempetrskim in Fabianijevim mostom kot osrednjim festivalskim prizoriščem v neposredni bližini Cukrarne. Iz Ljubljane in Maribora, ki sta bili prvi prizorišči pouličnega festivala, se je Ana Desetnica v 25 letih razširila po drugih mestih. Letos jih bo naštela trinajst od Gornje Radgone do Nove Gorice, pa pove producentka Polona Prosen. Po njih bo enajst dni potovalo skoraj 100 umetnikov iz desetih držav s 37 predstavami in intervencijami v urbani prostor.

V letih 2018 in 2019 je festival dobil nagrado za najboljši vsakoletni kulturno-družabni dogodek v Ljubljani po izboru občinstva. Foto: BoBo
V letih 2018 in 2019 je festival dobil nagrado za najboljši vsakoletni kulturno-družabni dogodek v Ljubljani po izboru občinstva. Foto: BoBo

Festival bo gostil ulične skupine iz različnih držav, med drugim iz Italije, Francije, Češke in Argentine s plesnimi, cirkuškimi in sorodnimi predstavami, eno od njih bodo obiskovalci spremljali na kolesih. To bo predstava Komar in šampion Faber Teatra iz Italije.

Videti bo mogoče tudi zračni spektakel Quadro italijanske skupine Eventi Verticali, Smučarsko odisejo češke skupine Bratri v tricku in hip hop D-Construction iz Francije. Gledališče Ane Monro pa bo na Šuštarskem nabrežju izvedlo predstavo Reka sedmerih imen o zgodovini Ljubljanice v poklon letošnji 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika.

V vseh letih so gostili več kot 5000 uličnih ustvarjalcev iz več kot 40 držav, njihove predstave pa si je ogledalo skoraj milijon domačih in tujih obiskovalcev.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V letih 2018 in 2019 je festival dobil nagrado za najboljši vsakoletni kulturno-družabni dogodek v Ljubljani po izboru občinstva, posledica dosedanjega dela pa je tudi nagrada za odličnost v uličnem gledališču URBana LJUBLJana 2022 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev, ki jo bodo podelili po izboru mednarodne žirije.

Finalisti za nagrado so Andrej Tomše s predstavo Po klobuk, Anja Bezlova z Majdino večerno šolo, Čupakabra s Kufrbandom, Danijela Zajc z Etido za prepariran klavir, Društvo IMPRO z Uličnim impro kvizom, Gledališče Ane Monro z Zadnjim ulovom, KD Priden možic & Čupakabra & Kolektiv Šlosart s Sodrgo, Mismo Nismo z Žonglerskim koncertom ter Tolpa s predstavo Stari in drzni. Zmagovalec bo znan 3. julija.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Spremljevalni del bo med drugim obsegal delavnico za mlado ulično kritiko in simpozij o prihodnosti festivala v javnem prostoru z udeleženci iz Nemčije, Poljske, Češke in Slovenije.

Ob 25-letnici bo festival, ki ga podpirajo tako ministrstvo za kulturo kot Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana in drugi, tudi na spletu. S štirimi kamerami bodo nekatere predstave prenašali v osmih različnih mestih.

Ana Desetnica prvi dan v Ljubljani