S predstavo Neandertalčeva piščal, zakaj potrebujemo glasbo, sploh?, ki jo premierno uprizarjata danes ob 18.00 v Cankarjevem domu, potujeta v preteklost ter zvočno in humorno prikazujeta začetke človeškega razvijanja in glasbenih stvaritev.

Boštjan Gombač nastopi z repliko piščali. Foto: Cankarjev dom
Boštjan Gombač nastopi z repliko piščali. Foto: Cankarjev dom

Navdih za predstavo je bila torej 60.000 let stara piščal, ki je dragocenost svetovnega pomena. Najdena je bila leta 1995 med arheološkimi izkopavanji najdišča Divje babe blizu Cerknega in je izdelek neandertalca. Izdelana je iz stegnenice mladega jamskega medveda, v katero so narejene štiri luknjice. Po glasbenih poskusih in arheoloških raziskavah je bilo potrjeno, da velikost luknjic ter njihova lega nista naključni in je piščal zagotovo izdelal človek z namenom zvočnega izražanja.

Piščal iz Divjih bab hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Foto: BoBo
Piščal iz Divjih bab hranijo v Narodnem muzeju Slovenije. Foto: BoBo

Omenjen predmet je ključnega pomena v človeški zgodovini, saj se je s piščaljo začelo človeško umetniško izražanje in ravno to je tisto, ki ponuja in poudarja globino, kritičnost ter refleksijo posameznika in družbe, kot edinstveno vrednoto pa ga izpostavlja tudi omenjena predstava.

Boštjan in Žiga X Gombač v predstavi prvič združujeta ustvarjalne moči. Prvi v njej nastopa in igra na številna glasbila, drugi je za predstavo napisal scenarij in se prvemu na svojstven način pridruži tudi na odru. Predstava prinaša nazorno zvočno in humorno potovanje povsem na začetek človeškega ustvarjanja, ob čemer sta se ustvarjalca spraševala, kaj vse je bilo potrebno, da se je zgodil ta čudež. Zasnovana je poučno in pronicljivo, z obveznim ščepcem humorja, tehničnimi začimbami ter z obilico glasbenega znanja in večletnih izkušenj, beremo o predstavi.

Režijo predstave podpisujeta Ivana Djilas ter Luka Marcen, Vesna Vega skrbi za video in Borut Vega za mapiranje projekcije. Uprizoritev predstave je bila napovedana že januarja in pozneje odpovedana.