Zaradi brexita morajo umetniki pred potovanjem na delo v številne države EU-ja zaprositi za delovna dovoljenja.

Ian McKellen je eden od podpisnikov javnega pisma. Foto: Reuters
Ian McKellen je eden od podpisnikov javnega pisma. Foto: Reuters

"Nova vizumska pravila za britanske umetnike, igralce in gledališčnike, ki želijo po brexitu delati v Evropi, so velika ovira, ki zahteva nujno obravnavo," so v javnem pismu zapisali britanski umetniki, med njimi Ian McKellen, Julie Walters in Patrick Stewart.

Enako si želijo za evropske kolege
"Premier, pozivamo vas, da se z EU-jem pogodite o novih pogojih, ki bodo ustvarjalcem omogočili, da v EU potujejo brez vizumov za delo, naši evropski kolegi pa bodo lahko to storili tudi v Veliki Britaniji,"
navaja britanski Guardian. Zapisali so, da ustvarjalci obupno želijo delati v Evropi, ko bodo odpravljeni pandemični ukrepi.

"Prej smo v Evropo lahko potovali brez vizumov. Zdaj moramo plačati na stotine funtov, izpolnjevati obrazec za obrazcem in tedne čakati na odobritev – samo zato, da bomo lahko opravljali svoje delo," pišejo.

Zaradi brexita morajo umetniki pred potovanjem na delo v številne države EU-ja zaprositi za delovna dovoljenja. Foto: Reuters
Zaradi brexita morajo umetniki pred potovanjem na delo v številne države EU-ja zaprositi za delovna dovoljenja. Foto: Reuters

Zgodilo se je že, da so ustvarjalci izgubili delo zaradi "stroškov in birokracije, ki jo zdaj prinaša zaposlovanje britanskih talentov", piše sindikat, saj je 31-odstotkov članov sindikata Equity že videlo oglase za gledališko delo, ki zahtevajo, da se prijavijo le imetniki EU-jevih potnih listov.

Sektor, globoko vpet v mednarodno skupnost
"Za sektor, ki je globoko vpet v mednarodno skupnost – od gledaliških gostovanj do vlog v filmu, na televiziji in v reklamah –, ki mora delovati hitro in prilagodljivo, je to katastrofalen udarec in bo prizadel tiste, ki se že sicer najbolj borijo za preživetje in so najbolj marginalizirani,"
pravijo.

V pismu, ki ga podpisujejo tudi Miriam Margolyes, Ricky Tomlinson in Anne-Marie Duff, piše še, da čas ne bi mogel biti slabši, ker je panoga ogrožena "zaradi zapiranja prizorišč in prepovedi dogodkov v živo zaradi pandemije".

Pri Guardianu poudarjajo še, da je veliko ustvarjalcev nastradalo ob finančni podpori, ki jo je med epidemijo ponudila vlada, saj 40 odstotkov članov ni ustrezalo merilom upravičenosti do sheme podpore za samozaposlene ali sheme ohranjanja delovnih mest v času covida-19.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar Equityja Paul Fleming je za Guardian dejal, da sta umetnost in zabavna industrija "za naše gospodarstvo vredni več kot bančništvo, toda vladna nepopustljivost ogroža temelj naše mednarodne mehke moči in ključni izvoz".

"Poleg tega jezik umetnosti in zabave ne pozna meja; svoboda gibanja je za naše člane kot umetnike in delavce dosegljiva, zaželena in bistvena," je dodal.

Vladni odziv: Upamo, da bodo države članice spremenile pravila
Odzvali so se že z vlade Združenega kraljestva. "Želimo si, da bi naši kulturni in ustvarjalni strokovnjaki lahko delali po vsej Evropi, enako kot ustvarjalci iz EU-ja lahko delajo v Združenem kraljestvu. Čeprav je EU zavrnil predloge, ki bi to dovolili, upamo, da bodo države članice v odzivu na te pozive ukrepale tako, da bodo spremenile pravila, ki jih uporabljajo za britanske ustvarjalce. Nujno moramo sodelovati z našim kulturnim sektorjem, da bi razrešili vse nove ovire, s katerimi se srečujejo, tako da se lahko gostovanja nadaljujejo takoj, ko bo to varno," so zapisali.