Premiera igre Anarhist, ki bo opremljena z italijanskimi nadnapisi, bo drevi ob 21. uri na Balancu na Proseku. V primeru slabega vremena bodo predstavo izvedli v notranjih prostorih Kulturnega doma Prosek – Kontovel.

Prizor iz uprizoritve igre Anarhist v režiji in priredbi Jasmin Kovic. Foto: SSG Trst/Luca Quaia
Prizor iz uprizoritve igre Anarhist v režiji in priredbi Jasmin Kovic. Foto: SSG Trst/Luca Quaia

Jaka Štoka se je leta 1867 rodil prav v Kontovelu (ita. Contovello) v bližini Trsta, kjer pa je umrl leta 1922. Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst se tako s to uprizoritvijo poklanja 100-letnici njegove smrti in tudi 120-letnici Dramatičnega društva v Trstu, piše na spletni strani gledališča.

Obujanje vzdušja, ko so v vaseh še živele veseloigre
Burko Anarhist so na oder postavili tudi v spomin na čase, ko so po vaseh še uprizarjali veseloigre, ki so kratkočasile gledalce z zabavnimi besedili in priljubljenimi igralci. Te predstave danes ne spadajo več v redne repertoarje gledaliških skupin, letošnja 120-letnica ustanovitve tržaškega Dramatičnega društva je tako nadvse prikladna za obujanje vzdušja takratnih večerov.

Težava ugrabitve znanega anarhista in terorista
Igra Anarhist prinaša dogajanje na zasedanju vaškega odbora, ki v okviru dnevnega reda obravnava točko o ugrabitvi znanega anarhista in terorista. Besedilo je zasnovano na učinkovitem narativnem arhetipu prihoda tujca in je tudi danes ostra in hudomušna kritika sodobne družbe in njenih družbenopolitičnih predstavnikov, so še zapisali v SSG-ju Trst.

Prva ponovitev predstave Anarhist bo 28. julija prav tako ob 21. uri in prav tako na Balancu na Proseku. Foto: SSG Trst/Luca Quaia
Prva ponovitev predstave Anarhist bo 28. julija prav tako ob 21. uri in prav tako na Balancu na Proseku. Foto: SSG Trst/Luca Quaia

Zaskrbljene odbornike vaškega društva uprizarjajo Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec, Nejc Kravos in Marco Ghersetich. Jasmin Kovic je ob režiji in priredbi besedila poskrbela tudi za scenografijo in kostume.

Eden od utemeljiteljev tržaškega Dramatičnega društva
SSG Trst bo v sodelovanju z leta 1976 ustanovljenim Slovenskim dramskim društvom (SDD) Jaka Štoka Prosek – Kontovel z novo uprizoritvijo Anarhista zaznamovalo tudi spomin na svojega soustanovitelja, saj je bil Štoka eden od utemeljiteljev Dramatičnega društva v Trstu, njegov prvi intendant in hišni režiser.

Parodija odborov je vselej aktualna satira
Med njegovimi komedijami, med katerimi so Moč uniforme, Trije tički in Ne kliči vraga!, je Anarhist "verjetno najsodobnejša, saj je parodija društvenih ali političnih odborov aktualna satira, tako kot tema tuje osebe, ki spremeni dogajanje v družbi in prinaša izredne pogoje, zaradi katerih privrejo na dan prikrite resnice". V tržaškem gledališču so zapisali še, da je Jasmin Kovic zato "brez težav aktualizirala dogajanje, saj so veseloigre tudi na začetku prejšnjega stoletja najbolj zabavale, ko so se gledalci lahko vsaj delno prepoznali v uprizorjenih situacijah."