Hlapci v režiji Sebastijana Horvata. Foto: SSG Trst
Hlapci v režiji Sebastijana Horvata. Foto: SSG Trst

Predstavo, s katero je tržaško gledališče tekmovalo na 50. Borštnikovem srečanju, si lahko to nedeljo ogledate na Facebookovi strani gledališča. V gledališču so na predstavo posebej ponosni, saj "so mnogi takrat govorili o eni najboljših uprizoritev Hlapcev v zgodovini slovenskega gledališča, saj je posebna priredba evidentirala najbolj aktualne vsebine in sporočila te kultne politične drame in je hkrati našla način, da se je poklonila zgodovini uprizarjanja Cankarjeve mojstrovine".

Jermana igra Radko Polič, ob njem so igrali še Romeo Grebenšek, Jure Kopušar, Nikla Petruška Panizon, Iztok Drabik Jug, Primož Forte, Maja Blagovič, Matija Rupel, Patrizia Jurinčič, Tina Gunzek in Luka Cimprič.

Muzikal Zadnjih pet let je moderna, filmska zgodba mladega para, od zaljubljenosti do ločitve. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica
Muzikal Zadnjih pet let je moderna, filmska zgodba mladega para, od zaljubljenosti do ločitve. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Na velikonočni dan bo gledališče poskrbelo za glasbeno doživetje s predstavo oziroma off-broadwayskim muzikalom Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Koprodukcija s SNG-jem Nova Gorica in z Glasbeno matico pripoveduje o mladem paru, njuni zgodbi pa sledimo od zaljubljenosti do ločitve.

Spremlja jo raznolika glasbena kulisa, ki jo protagonisti izvajajo v živo: na malem odru SSG-ja pojeta Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič, igrajo pa člani instrumentalne skupine, ki jo pod vodstvom Andrejke Možina sestavljajo Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda in Mariano Bulligan. Predstavo je na oder postavila režiserka Jasmin Kovic.

Goldbergove variacije bo mogoče videti 19. aprila. Foto: SSG Trst
Goldbergove variacije bo mogoče videti 19. aprila. Foto: SSG Trst

Teden dni pozneje, 19. aprila, bo mogoče videti predstavo s svetopisemskim predznakom ‒ Goldbergove variacije Georgeja Taborija. Uprizoritev iz judovske, hudomušne perspektive in v tonu backstage komedije obravnava gledališče, svet in verske dogme. Predstavo je režiral Robert Waltl.

Aprilski program se bo sklenil 26. aprila s komornim doživetjem v družbi Iva Bana in Vladimirja Jurca, ki sta protagonista drame Videz vara Thomasa Bernharda v režiji Dušana Mlakarja. Zgodba je postavljena v dunajsko stanovanje, v čas obrednega, tedenskega srečanja dveh upokojenih bratov, ki navkljub stalnim sporom ne zmoreta drug brez drugega.