Gre za edini festival v Sloveniji, ki v fokus postavlja gledališke predstave ter glasbene dogodke umetniških akademij in šol iz Evrope.

Černobilska molitev je nastala v režiji Svetlane Aleksijevič. Foto: Akademija za umetnost Novi Sad
Černobilska molitev je nastala v režiji Svetlane Aleksijevič. Foto: Akademija za umetnost Novi Sad

Predstavo Černobilska molitev uprizarja novosadska akademija, režira pa jo Svetlana Aleksijevič. Avtorica opozarja, da v morju informacij, ki so nam danes lahko dostopne, o nekaterih stvareh in dogodkih še vedno premalo vemo. Ob tem opozarja na to, koliko dejansko vemo o Černobilu in koliko o tem govorimo. V predstavi igrajo Aleksandar Sarapa, Aleksandar Tobdžić, Nikola Štrbac, Strahinja Puškarević, Aca Lazin, Darija Vučko, Jelena Lončar, Anđela Pećinar, Andrijana Đorđević, nastala pa je pod mentorstvom Jasne Đuričić. Predstava bo na ogled v glavni dvorani Gledališča Koper.

Peta izvedba festivala bo potekala vse do ponedeljka in bo vsak dan ponudila eno predstavo.
V prihodnjih dneh se bodo na festivalu poleg študentov ljubljanske akademije za gledališče, radio, film in televizijo predstavili še študenti iz štirih evropskih fakultet oziroma akademij. Svoja dela bodo predstavili študenti budimpeške akademije za gledališko in filmsko umetnost, fakultete za dramske umetnosti iz Beograda, akademije za gledališko umetnost iz Krakova in Accademie Dimitri iz Verscia v Švici.

QR-koda, predstava, s katero na festivalu sodelujejo študenti AGRFT-ja. Foto: Željko Stevanić/Arhiv CTF UL AGRFT
QR-koda, predstava, s katero na festivalu sodelujejo študenti AGRFT-ja. Foto: Željko Stevanić/Arhiv CTF UL AGRFT

Iskanje odgovorov prek QR-kode
Slovenski študenti se na festivalu predstavljajo v soboto, in sicer z avtorskim projektom QR-koda. V tej s principi snovalnega gledališča raziskujejo in poglabljajo teme, s katerimi se vsakodnevno soočajo ter jih vedno znova nagovarjajo. Ukvarjajo se z vprašanji otroške nedolžnosti, vojne, distopije, negotove prihodnosti, egocentrizma, z vprašanji o koncu sveta, o vplivu socialnih omrežij na pristnost odnosov, o odnosih nasploh. Njihov pogled na obravnavane teme je v produkciji predstavljen z izrazitim vizualnim spektrom in asociativno, sanjsko logiko, kjer čutenje nadvlada razum. V predstavi igrajo Alja Krhin, Domen Lušin, Gašper Grebenšek, Jakob Podlesek, Kaja Petrovič, Maja Kunaver, Marko Rengeo, Rok Ličen in Sara Kastelic. Kostumografinja je Klavdija Jeršinovec, videodela podpisuje Urban Mihevc, svetovalec za zvok je Drago Ivanuša, producentka pa Mija Špiler. Mentorji so Branko Jordan, Matej Puc, Jernej Lorenci, Jasna Vastl, Sara Slivnik, Janja Korun in Tina Kolenik.

Na Festivalu Fuga, ki ga organizirajo Gledališče Koper, ŠOUP (Študentska organizacija Univerze na Primorskem) in Kulturno izobraževalno društvo PiNA, letos sodeluje 50 študentov umetniških akademij iz vse Evrope. Festival je namenjen predvsem študentom in študentkam ter mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki delujejo tako na gledališkem kot na glasbenem in avdiovizualnem področju. Na festivalu lahko namreč predstavijo svoje delo ter se srečajo z delom svojih vrstnikov z drugih umetniških akademij.