Predstava Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk. Foto: Mario Zupanov
Predstava Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk. Foto: Mario Zupanov

Glej je v sezoni 2022/2023 namreč nosilec novega mednarodnega projekta FuN! (Future is NOW! A Youth Manifesto), ki povezuje češko, nizozemsko in slovensko gledališče v prizadevanjih za produkcije mladinskih predstav in razvoj inkluzivnih metodologij dela z mladimi v gledališču.

V projektu FuN!, programu, ki ga sofinancira Evropska unija, moči združujejo Gledališče Glej (Slovenija), Het Stichting Theaterschip (Nizozemska) in NDM Ateliér (Češka). Vsak od partnerjev si je tudi izbral tematiko – Glejevi sta na tematiko "gender" oz. spola in spolnosti, Nizozemci pripravljajo na temo okoljske krize, Čehi pa na tematiko socialne inkluzije. Vsak partner se je zavezal, da bo v svojem gledališču mlado generacijo povezal z mentorji in mentoricami, ki bodo skupaj osnovali predstave in poudarili tematike v središču njihovih skrbi in njihove prihodnosti, so sporočili iz Gleja.

Danes in v petek na 2. festivalu Generacija generaciji
Prvo dejanje tega projekta bosta premieri dveh avtorskih predstav na temo spola in spolnosti, ki sta nastali v okviru projekta FuN!: Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk in Infratanko. Premieri bosta potekali v Gleju danes in v petek na 2. festivalu Generacija generaciji, skupaj z gostovanjem dijakov I. gimnazije Maribor in njihove predstave #HOTDONKI.

24. 11./ ob 19. uri - Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk / avtorska predstava gledališča Glej / FuN!
25. 11./ ob 17. uri - #HOTDONKI / avtorska predstava dijakov I. gimnazije Maribor
25. 11./ ob 19. uri - Infratanko / avtorska predstava gledališča Glej / FuN!

Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk je performativna predstava sedmih mladih ustvarjalcev. Dotika se tematike družbenih norm glede spola in kako ti vplivajo na posameznikovo podzavest. "Človek ima izbiro, postati lutka ali upornik, zapornik lastnih misli ali izmeček družbe. Namreč kljub hitremu razvoju postmoderne družbe v nas še vedno prebivajo izkušnje in strahovi, prepričanja in pričakovanja. Svobodno izražanje pa še vedno ni stvar skupnosti, ko v nas strmijo oči avtoritete," piše ob predstavi. Avtorji in nastopajoči so Lara Čabrian, Katjuša Golobič, Jon Lah, Lota Martinjak, Eva Omahen, Ela Potočnik in Patricija Sekelj. Mentorstvo sta prevzela Vid Klemenc in Tatjana Peršuh.

Zasedba iz predstave Infratanko. Foto: Mario Zupanov
Zasedba iz predstave Infratanko. Foto: Mario Zupanov

"Čakajte, čakajte. Dragi naši, kam drvimo?"
"Vzroke motenj, duševnih težav in psiholoških stisk lahko najdemo tudi v pretirani izpostavljenosti škodljivim vsebinam. Saj veste, takim plehkim, trivialnim vsebinam, ki so polne laži in izkrivljajo resnično podobo,"
pa začenjajo vsebino predstave HOTDONKI. "Samopodoba trpi. So pa 'fajn'. In zabavne. (Psssst! – na to karto avtorji igrajo.) Vsi jih beremo, ure in ure preždimo in listamo po ... računalniku? Čakajte, čakajte. Don Kihot je listal po knjigah. In njegovi 'škodljivi in plehki' vzori so bili vitezi, poosebljena čast in boj za pravico in resnico, poosebljena zaščita šibkih in ubogih."

"Čakajte, čakajte. Kim Kardashian? Cristiano Ronaldo? Donald Trump? Čakajte, čakajte. Dragi naši, kam drvimo?" se vprašajo v predstavi, katere mentorica je Tatjana Peršuh. Mentor za gib je Dušan Teropšič. Igrajo pa Jana Bjelobrk, Lena Hebar, Petja Golec Horvat, Špela Kežmah, Lara Mavrič, Jure Senekovič in Stella Pogačić. Producentka je direktorica gledališke šole Prve gimnazije Maribor Tjaša Klanjšček.

Tretja predstava Infratanko pa se osredotoča na neskončno majhno razliko, ki naredi neskončen razkorak med med dvema popolnoma enakima predmetoma. "Enega potisne onkraj vsakdanjega, rutino v vredno občudovanja. Kako tanka je ločnica med odrom in drugimi deli gledališča? Osebno izkušnjo in avtorskim delom?" so zapisali avtorji in nastopajoči Petruša Urša Koželj, Tina Malenšek, Paulina Pia Rogač in Petja Rozman. Mentorja pa sta bila Anja Pirnat in Primož Bezjak.