Edvard Clug je klasični balet študiral v mestu Cluj-Napoca v Romuniji, danes pa deluje v Mariboru. Foto: BoBo
Edvard Clug je klasični balet študiral v mestu Cluj-Napoca v Romuniji, danes pa deluje v Mariboru. Foto: BoBo

Nagrada državljan Evrope – nagrada za izjemne dosežke se podeljuje za posebne dosežke na področjih projektov, ki spodbujajo boljše medsebojno razumevanje in tesnejše povezovanje med državljani držav članic ali krepijo čezmejno ali transnacionalno sodelovanje znotraj Evropske unije (EU).

Kot je poudaril, bi Evropski parlament s podelitvijo nagrade Clugu "utrdil sporočilo prijateljstva med narodi in državami. Edward Clug je umetnik, ki odseva povezano in brezmejno Evropo, Evropo ljudi in medkulturnega dialoga."

Brglez je še dodal, da Edward Clug "s svojim predanim delom kljubuje aktualni pandemiji in dokazuje, da danes ni v krizi kultura, temveč odnos države in družbe do kulture, kar moramo spremeniti".

Evropsko povezovanje

Clug je mednarodno priznani baletni plesalec, koreograf in umetniški direktor Baleta SNG-ja Maribor. Odkar se je s pomočjo baleta osvobodil Ceausescujeve diktature v Romuniji, je zadnja tri desetletja središče njegovega ustvarjanja Maribor.

V tem obdobju je s svojimi projekti in mednarodnimi gostovanji pomagal splesti tesne vezi med slovenskimi ter evropskimi umetniki in kulturnimi ustanovami. Prispeval je k evropskemu povezovanju na kulturnem področju in evropski dimenziji mesta Maribor, je zapisano v Brglezovi obrazložitvi.