Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

V utemeljitvi so zapisali, da "strukturo predstave odlikuje homogeno povezovanje igre senc in igralcev, ki jo Montecchi, mojster senc, podaja na iskren in domiseln način". Ob nagradi za igralsko stvaritev Matevžu Müllerju pa je žirija zapisala: "V čustveno strnjenem izrazu, ki se zelo natančno spaja z jezikom predstave, nas igralec Matevž Müller previdno vodi v čustveno zgodbo družine dečka Tonija."

Žirijo so sestavljali ravnateljica Gledališča za otroke in mlade v Skopju Dragana Miloševski Popov, direktor mednarodnega lutkovnega festivala v Lleidi Oriol Fere ter organizatorka in igralka v Gledališču za otroke in mlade Merlin v Temišvaru v Romuniji Iasmina Negru.

Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Mednarodni lutkovni festival Zlata iskra, ki ga vsako leto pripravlja Gledališče za otroke Kragujevac, je potekal med 15. in 20. majem. V tekmovalnem programu je bilo uprizorjenih 12 predstav iz osmih držav.

Dvojno nagrajena je bila tudi predstava Robotek čilskega ustvarjalca Davida Zuazole, ki bo konec tedna gostovala na Šentjakobskem odru LGL-ja. Žirija je uprizoritvi dodelila nagrado za vizualno podobo in posebno nagrado za vsestranskost umetnika pri snovanju predstave.

Uprizoritev Moj dedek je bil češnjevo drevo avtorice Angele Nanetti v Montecchijevi režiji je premiero na Šentjakobskem odru LGL-ja doživela septembra 2021.

Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Predstava sledi družinski zgodbi treh generacij, v središču katere je veliko češnjevo drevo, ki ga je dedek posadil ob rojstvu svoje hčere, pozneje pa se je na njem igral s svojim vnukom Tonijem. Drevo, središče zgodbe in življenja družine, zdaj odraslemu Toniju predstavlja skupek lepih spominov na otroštvo ter na čas, ko se je prvič zares postavil zase in za svoje ljubljene.