Poleg Agostine D’Alessandro so soustvarjalci in performerji predstave tudi Milan Tomášik, Kristýna Peldová, Žigan Krajnčan, in Kristijan Krajnčan. Projekt, ki je nastal v produkciji Zavoda NEST, bodo uprizorili danes ob 20.00.

Foto: Agostine D’Alessandro
Foto: Agostine D’Alessandro

Izhodišče za koncept je bilo preizpraševanje identitete in mnogoterosti, ki ju predstavlja posameznikovo telo. Najprej torej vznika telo, njegov spol in spolna identiteta, nato pripadnost družini in družbeni skupini, ki oblikuje kulturo in izhaja iz določene države. Predstava poskuša pri tem zajeti idejo mnoštva štirih sodelujočih plesalcev iz štirih različnih držav – Slovenije, Slovaške, Češke in Argentine –, ki so izhodišče za širino radikalnega raziskovanja o tem, kakšne so naše edinstvene družbene geste. Ali lahko v načinu gibanja prepoznamo elemente lastnih identitet? Je v nas lahko zaznati atavizem? Kaj nas definira v naših posameznih državah?

Projekt se ukvarja s konceptom identitete, da bi lahko bolje razumeli kompleksnost medčloveških odnosov in iz njih izhajajoče verbalne in neverbalne komunikacije, jezika, družbenega prilagajanja in individualnih vedenj, ki se prepletajo s skupnostjo. Fizični položaji družine, gibi telesa, ki predstavljajo domovino – vse, kar nam omogoča identifikacijo, postaja raziskovalni material te predstave, beremo ob predstavi.

Ustvarjalcem se zdi takšno samoprevpraševanje nujno v današnji družbi, ki se premika k novim pojmovanjem tega, kaj sestavlja našo identiteto in določa, kdo smo. Pri tem se skušajo v predstavi umakniti od ponujanja ozkih odgovorov ter si prizadevajo odpreti zorni kot, ki posamezniku omogoča izzivati lastne predstave o sebi in na tej poti spoznanj odkriti presenečenja. Občinstvo vabijo k dvomu o ‘resničnosti’ njihovih političnih, družbenih in abstraktnih teles, da bi lahko skozi proces disidentifikacije odkrili druge načine pozicioniranja svojega telesa.

Glasbo podpisuje Kristijan Krajnčan, oblikovalec svetlobe je David Cvelbar, kostumografinja Vesna Mirtelj, avtor videa in fotografije August Adrian Braatz, direktor fotografije Dejan Ulaga, grafično oblikovanje podpisuje Rok Marinšek. Izvršna producentka je Urška Centa, producent Goran Pakozdi, predstava je nastala v koprodukciji zavoda Flota in ob partnerstvu Zavod Adrian film.

Po nocojšnji premieri bosta ponovitvi v ponedeljek, 20. 11., in torek, 21. 11. 2023, ob 20.00.