18. Festival sodobnega plesa Fronta v Murski Soboti

V štiridnevnem programu se bodo na odprtem odru Trubarjevega drevoreda, v Gledališču Park in pri MiKK-u zvrstile številne plesne predstave, trije večeri pa bodo postregli tudi z glasbo.
Na 14 dogodkih se bodo predstavili plesni ustvarjalci iz Velike Britanije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske, Južne Koreje, Tajvana, Nemčije, Nizozemske in Slovenije.

Praznovanje polnoletnosti
"Festival postaja polnoleten, v soboto bomo proslavili 18. rojstni dan. Festival Fronta se je že dobro prijel v Murski Soboti, še bolj pa me veseli, da se je uveljavil tudi v tujini,"
je poudaril umetniški vodja Matjaž Farič. Po njegovih besedah se trudijo, da v Mursko Soboto pripeljejo predstave, ki niso običajne za to okolje. S tem festival izpolnjuje "neko svojo utopično vlogo, ki smo si jo zadali že od začetka, da ustvarjamo na robu države in v manjšem mestu ter da obiskovalci vidijo predstave take, kakršne so predstavljene tudi na večjih festivalih in v velikih kulturnih mestih in prestolnicah," je pojasnil.

Predstava “somethingtouching” se odziva na posledice pomanjkanja bližine, dotika in objema, ki smo jih med nedavno pandemijo lahko občutili na lastni koži. Foto: Flota
Predstava “somethingtouching” se odziva na posledice pomanjkanja bližine, dotika in objema, ki smo jih med nedavno pandemijo lahko občutili na lastni koži. Foto: Flota

Festival se bo začel ob 18. uri s predstavo v MiKK-u, ob 19.00 in 21.00 pa bosta v Gledališču Park sledili še plesni predstavi hrvaških koreografinj Ksenije Zec in Saše Božić. V četrtek bodo najprej, če bo vreme to dopuščalo, na odprtem odru v Trubarjevem drevoredu na ogled nagrajene plesne miniature, v katerih se bodo predstavili plesalci z vsega sveta, nato bo v Gledališču Park cirkuška gledališka predstava iz Velike Britanije, katere umetniški vodja in tudi nastopajoči je Sadiq Ali.

Fronta bo postregla tudi s pogovori z ustvarjalci, hkrati bo potekalo kritiško pisanje, poskrbljeno pa bo tudi za glasbo. Na dvorišču murskosoboškega gradu oz. v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu bosta drugi in tretji festivalski dan koncert in DJ set Kleemarja ter v soboto še koncert RnB soul dueta Freekind, s katerim se tudi v glasbenem delu pojavi dvojina.

Organizatorji festivala so še posebej ponosni na obisk gostujočih umetnikov, češ da je
Organizatorji festivala so še posebej ponosni na obisk gostujočih umetnikov, češ da je "neposredna komunikacija med ustvarjalci in gledalci preprost način, da umetnost približamo obiskovalcem in razblinimo mite o nerazumljivosti in nedostopnosti sodobne umetnosti". Foto: Flota

Festival nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom/MiKK iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker ob podpori ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota ter številnih sponzorjev in donatorjev.