Ta že osmo leto javnost prek sodobnoplesne prakse sooča z nekonvencionalnimi pristopi in diskurzi ter z novimi, hibridnimi žanri.

Iz predstave Prenašanje, Mami Kang. Predstava bo na sporedu v  četrtek, 12. septembra, ob 22.00. Foto: Nellie De Boer
Iz predstave Prenašanje, Mami Kang. Predstava bo na sporedu v četrtek, 12. septembra, ob 22.00. Foto: Nellie De Boer

Na festivalu se bo v naslednjih dneh predstavilo 12 umetnikov z vsega sveta. Danes ob 18.30 se bo dogajanje začelo s performativnim koncertom švedske bobnarke, koreografinje in performerke Stine Fors, ki velja za punkovsko zasedbo v eni osebi. Sledila bo predstava Nikomur ni mar indijskega plesalca in koreografa Deepaka Kurkija Shivaswamyja, večerno dogajanje pa bo zaokrožil koncert Niplodok Live.

Kot je v uvodniku festivalske knjižnice zapisal umetniški vodja festivala Matej Kejžar, želijo "skozi zaobjem različnih umetniških dinamik pognati območje plesnega prostora v obliki dinamičnega teritorija, ki dopušča porajanje novih umetniških izrazov".

Program prinaša tudi projekta slovenskih ustvarjalcev. Kreativni kolektiv Urbana scena pod vodstvom plesalcev Gašperja Kunška in Žigana Krajnčana bo v četrtek pripravil "prikaz urbanih plesov na tradicionalen hip-hop način", premiero pa bo v petek dočakala Kejžarjeva koreografija Languagesausage-Languagesausage-Languagesausage (LSLSLS), v kateri sta se s soplesalcem Mikaelom Marklundom ukvarjala z vprašanjem podajanja znanja skozi ponavljanje v kontekstu jezika.

Iz predstave Marie-Pierre Brébant in François Chaignaud: Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum, ki bo na sporedu v soboto, 14. septembra, ob 20.00. Foto: Anna Van Waeg
Iz predstave Marie-Pierre Brébant in François Chaignaud: Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum, ki bo na sporedu v soboto, 14. septembra, ob 20.00. Foto: Anna Van Waeg

Šesturni performans Stanje Bardo
V soboto popoldne in za nedeljski sklep festivalskega dogajanja bo potekal šesturni performans Belgijcev The Monastery z naslovom Stanje Bardo, med katerim plesalci, lahko pa tudi gledalci, vršijo obred pokopa. Ob tem prevprašujejo koncept radikalnosti telesa. Program bo dopolnjeval tudi filmski večer, obiskovalce pa vabijo, naj si ogledajo čim več predstav, saj bodo tako lahko doživeli celovito festivalsko izkušnjo.

V primeru dežja bodo predstave izvedene v Mestu oblikovanja, o spremembi lokacije pa bodo obveščali prek družbenih omrežji.