"Po dveh koronskih letih, ko smo morali izvedbo sezono precej prilagajati, je bilo potrebnega precej prilagajanja za izvedbo sezone," so prihajajočo zastavili bolj ambiciozno, je povedal Bratuš na novinarski konferenci.

Novinarska konferenca v KLUB-u Teater. Foto: SNG Nova Gorica
Novinarska konferenca v KLUB-u Teater. Foto: SNG Nova Gorica

Napovedal je tudi predstave drugih gledališč, pri izboru katerih so "imeli srečno roko, saj so povabili predstave, ki so bile nagrajene tudi na letošnjem Borštnikovem srečanju". V okviru bližajoče se Evropske prestolnice kulture (EPK) bodo občinstvu ponudili tudi nekaj predstav gledališč iz tujine.

Novo sezono začenjajo septembra, ko bodo na oder postavili dve predstavi – Mojster in Margareta (Bulgakov), ki bi morala biti premierno uprizorjena že v prejšnji sezoni, pa jim je načrte prekrižala epidemija, v režiji romunske režiserke None Ciobanu. Druga je koprodukcijski avtorski projekt s kranjskim Prešernovim gledališčem Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija.

Sezono nadaljujejo oktobra s plesno predstavo Perpeetum mobile, krstno uprizoritev ob 570-letnici Leonarda da Vincija pripravljata Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia. Novembra sledi premiera predstave za otroke in mladino Neustrašne v režiji Mateje Kokol. December prinaša premiero Orwellove 1984 pod režijsko taktirko Kokana Mladenovića, februar prihodnje leta pa še eno klasiko, Smoletovo Antigono v režiji Luke Marcena.

Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

Koprodukcijska predstava s Slovenskim stalnim gledališčem Trst v marcu prinaša premiero Kakor v nebesih Kaya Pollaka v režiji Sama M. Strelca, aprilska premiera je Pet vrst tišine Shelagha Stephensona, ki jo bo režirala Maša Pelko, zadnja pa bo premiera Kaos Mike Myllyhoa v režiji Diega de Bree.

"Mogoče bomo v novi sezoni s predstavami znali osvetliti svoje napake in slabosti, se soočiti s strahovi in ohraniti upanje. Da se zamislimo, premislimo, se tudi nasmejemo in mogoče tudi prerodimo. Gledališče nikoli ni ponujalo rešitev in odgovorov, gledališče je prostor razmišljanja," je na novinarski konferenci poudarila direktorica SNG-ja Nova Gorica Mirjam Drnovšček.

V ponudbi ostajajo tudi abonmaji za najmlajše
Začeli so že spomladanski vpis abonmajev, mogoče jih bo vpisati tudi v jesenskem času od konca avgusta do konca septembra. Abonentom so ponudili tudi novost, to je abonma Mladi, ki poleg gledaliških prinaša tudi plesno predstavo in koncert.

V ponudbi ostajajo tudi abonmaji za najmlajše: Mali in Veliki polžek, Lutkovni polžek in Gledališke igralnice.