Predstava Heroj 4.0 – Business as usual v Gleju

Jeseni je na domače odre prišla že četrta predstava projekta Heroj s polnim naslovom Heroj 4.0 – Business as usual. Nastala je v produkciji mariborskega kulturno-umetniškega društva Moment in ljubljanskega Gledališča Glej. V oktobru je bila premierno na sporedu na Intimnem odru GT22 v Mariboru, v začetku decembra pa v prostorih Gledališča Glej v Ljubljani.

"Predstava si za temo jemlje čas, smrt in minevanje," je v prispevku za TV Slovenija povedal Uroš Kaurin. "In tudi odnos z gledalci v tem smislu, da si zastavljamo vprašanje, kako bomo ta čas, ki ga imamo na voljo, skupaj preživeli," je dodal Vito Weis. "Tudi da si pripoznamo vloge igralcev in gledalcev - vsak ima svojo vlogo za opravit. Business as usual," sklene Kaurin.

Uroš Kaurin v predstavi Heroj 4.0 - Business as usual. Foto: Andrej Firm
Uroš Kaurin v predstavi Heroj 4.0 - Business as usual. Foto: Andrej Firm

Na mariborskem festivalu ZIZ sta ustvarjalca prejela tudi nagrado za franšizo
V prvem avtorskem projektu leta 2014 sta Uroš Kaurin in Vito Weis, dolgoletna sodelavca, ki še vedno tvorita kreativno jedro projekta, v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča upodobila preobrazbo dveh mladih fantov, ki zato, da bi postala heroja, žrtvujeta pravzaprav vse – svoje telo in svoj um. Zato, da bi postala heroja, sta se bila pripravljena odreči vsemu, celo lastnemu življenju. Lastni telesi sta najprej popolnoma razgalila, nato pa ga skozi intenziven trening na odru na novo oblikovala.

V drugem projektu Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav sta se osredotočila na tekmovalnost. "Kdo je najboljši, najlepši, najmočnejši, najbolj nadarjen? Kdo je resnični junak? Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela." Za predstavo sta leta 2018 prejela Borštnikovo nagrado za igro in nagrado kritikov na festivalu Thealter v Szegedu (2019). Herojska saga je na osemnajstem festivalu Drugajanje doživela tretje poglavje, ko sta predstavo Heroj 3.0 – Več kot besede osnovala kot gibalno predstavo, ki se je osredotočila na njun medosebni odnos.

Vito Weis (spodaj) in Uroš Kaurin (zgoraj), oba prejemnika Borštnikove nagrade za mladega igralca. Foto: Andrej Firm
Vito Weis (spodaj) in Uroš Kaurin (zgoraj), oba prejemnika Borštnikove nagrade za mladega igralca. Foto: Andrej Firm

"Četrta predstava doživljenjskega projekta Heroj"
Tudi četrti del je kot trije njegovi predhodniki nastal s pomočjo kreativne ekipe v sestavi dramaturginje Katarine Stegnar, Lee Čehovin, ki skrbi za glasbo in videastom Borisom Bezićem. V četrtem nadaljevanju "sta se heroja ponovno znašla pred bitko svojega življenja. Združila sta moči in medsebojni boj odložila na stran. Ne borita se več za publiko. Ali proti njej. Borita se skupaj s publiko: za vsebino, za smisel in za čas," so sporočili iz Momenta.

Kot sta ob predstavi zapisala Kaurin in Weis, je "gledališče prostor, v katerem si moraš vsebino izboriti, v katerem si moraš pozicijo izrekanja zaslužiti. Če zmanjka vsebine, zmanjka herojev. Ni prostora za dvom. Vsi se zavedamo, kje smo, vloge so razdeljene, konsenz je sklenjen. Mi smo na tej strani, vi na oni. Naj se igra začne."

Edinstvene gledališke produkcije za občinstvo doma in na tujem
Po premieri v Ljubljani bodo sledile še ponovitve na Glejevem odru še v januarju prihodnje leto. Obetajo tudi znova številna gostovanja. Ekipa je že gostovala na mednarodnem regionalnem festivalu sodobnega gledališča Desire v Subotici in Evroregionalnem gledališkem festivalu TESZT v Temišvaru.

Predstava Heroj 4.0 – Business as Usual je odprla tekmovalni del 5. ZIZ festivala oziroma dnevov mariborske alternativne gledališke produkcije, ki ga pripravlja Društvo ZIZ v sodelovanju s še nekaterimi mestnimi kulturno-umetniškimi zavodi in društvi. Na festivalu ZIZ je osvojila dve nagradi - nagrado za franšizo in nagrado za animirani plesni duet.