Ob predstavitvi projekta s podnaslovom Izgubljena gesta lastnega odstopa je član kolektiva Branko Jordan pojasnil, da gre pri predstavnini za formo, ki je bližje instalaciji, svojo gledališko napetost pa gradi skozi osebne interpretacije članov kolektiva v odstopu. Tako bodo člani kolektiva – ob njem so to še Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Toni Soprano Meneglejte in 0045 – na dogodku, ki se bo začel danes ob 17.00 in se sklenil v nedeljo ob 22.00, predstavnino varovali, skupaj obedovali in izvajali vodene oglede.

Da bi se izognili napačnim interpretacijam
Da bi se izognili napačnim interpretacijam", betonovci opozarjajo, da pri Hoppla, wir leben ne gre za opustelo ali prihodnjo scenografijo, temveč za formo, ki je bližje instalaciji. Foto: Zavod Bunker

Nemški cikel
Delo, ki je nastalo v produkciji zavoda Bunker, končuje nemški cikel, ki vsebinsko zaokrožuje predstavi Ich kann nicht anders (2016) in Grosse Erwartungen/Velika pričakovanja (2018) ter glasbeno-uprizoritveni hibridni projekt Mahlzeit (2019).

Vsebinsko se predstavnina nanaša na vprašanje, kaj se v družbi dogaja, da se nihče več ne poslužuje geste odstopa, pa tudi na vprašanje odstopa performerja v odnosu do občinstva, odstopa od ustaljenega proizvajanja gledališke umetnosti ob radikalnem preverjanju lastnega modela kolektivnosti, razširjene avtonomije in nehierarhičnosti.

"V subverzivni poziciji, da živimo, medtem ko vendarle ne živimo, Beton Ltd. ne pristaja na nobeno doslej ugotovljeno ali izbojevano gledališko formo (določene forme uspavajo določene vsebine), ampak smo se tokrat oprijeli redukcije kot osnovnega umetniškega principa, ki je povzročil nastanek predstavnine, kot delo definiramo sami," so zapisali v izjavi za javnost.

Kolektiv Beton Ltd. bo delo z naslovom Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana izvedel ob koncu mednarodne konference Reshape, ki se je v sredo začela v Ljubljani.