Premiera drame izraelske dramatičarke Nave Semel bo nocoj na Malem odru gledališča. Občinstvu se bo prvič predstavila nova članica Eva Stražar.

V predstavi so vloge zavzeli Andrej Murenc, Jagoda, Lučka Počkaj, že omenjena Eva Stražar in Manca Ogorevc. Foto: SLG Celje
V predstavi so vloge zavzeli Andrej Murenc, Jagoda, Lučka Počkaj, že omenjena Eva Stražar in Manca Ogorevc. Foto: SLG Celje

Zgodba je podana skozi pretresljivo zgodbo otroka. V gledališču so zapisali, da drama sledi vnukinji, ki mora za šolo napisati projekt, ki govori o preživelih iz holokavsta. Njena babica ga je preživela, zato jo obišče z namenom, da bi ji povedala svojo zgodbo. Babica se teh časov ne spominja rada in ne zmore povedati vnukinji, da so jo kot petletno deklico starši zaupali kmečki družini, ki jo je imela zaprto v podzemni jami za skladiščenje krompirja.

Napačno interpretira babičino zgodbo
Tam je bila njena edina družba podgana, kmetov že odrasli sin pa jo je pogosto posiljeval. Babici uspe povedati le zgodbo o stvarjenju sveta, v katerem podgana od boga zahteva dar smeha. Deklica skuša v šoli predstaviti projekt, a si zaradi pomanjkanja informacij napačno interpretira babičino zgodbo.

V gledališču so zapisali, da drama sledi vnukinji, ki mora za šolo napisati projekt, ki govori o preživelih iz holokavsta. Foto: SLG Celje
V gledališču so zapisali, da drama sledi vnukinji, ki mora za šolo napisati projekt, ki govori o preživelih iz holokavsta. Foto: SLG Celje

"V osrednjem delu drame se na spletu pojavi poezija, ki razkriva kaotičen, narobe obrnjen svet otroka, skritega v temi. Ta spletna stran postane osnova za priljubljeni mit Deklica in podgana. Prihodnost je prikazana v televizijski oddaji, kjer se izkaže, da se je človeštvo do skrajnosti zbanaliziralo," še opisujejo v celjskem gledališču.

Duhovnikova zgodba, ki v času vojne sprejme otroka k sebi
Dramatizacijo uokvirja duhovnikova zgodba, ki v času vojne sprejme otroka k sebi. V prizadevanju, da bi deklici povrnil govor, upanje in vero v boga ter človeštvo, ugotovi, da je sam vse to izgubil.

V predstavi so vloge zavzeli Andrej Murenc, Jagoda, Lučka Počkaj, že omenjena Eva Stražar in Manca Ogorevc. Ustvarjalci predstave so prevajalka in avtorica dramatizacije Tina Kosi, prevajalec songov Milan Dekleva, režiser Yonatan Esterkin, dramaturginja Tina Kosi, scenografka Urša Vidic, kostumografka Tina Bonča, avtor glasbe in korepetitor Leon Firšt, lektor Jože Volk, oblikovalci svetlobe Uroš Grojanc, Ian A. Brooks in Yonatan Esterkin ter oblikovalec videa Atej Tutta.

Foto: SLG Celje
Foto: SLG Celje

Nava Semel (1954–2017) je bila uspešna izraelska pisateljica in dramatičarka, uveljavljena tudi v mednarodnem prostoru. Objavila je dvajset knjig, številne so bile prevedene v tuje jezike. Bila je prejemnica več nagrad, med drugim je leta 1996 prejela nagrado izraelskega ministrskega predsednika za literaturo in leta 1994 francosko nagrado mediteranskih pisateljic. Leta 2007 je bila izbrana za žensko leta na področju literature v mestu Tel Aviv. Njen najuspešnejši roman In podgana se je smejala je izšel leta 2001. Po njem je nastal operni libreto, v Gledališču Celje pa bo prvič uprizorjen v dramskem gledališču.

Dramatizacija Tine Kosi bo v prihodnjih mesecih premierno uprizoritev doživela tudi v ZDA, natančneje v okviru centra Hillel na Univerzi Kalifornija v Los Angelesu, prav tako v režiji Yonatana Esterkina.