Žiga Medvešek in Urška Klajn Marion (v predstavi Izpoved mazohista) sta prejela plaketi za najboljšo moško in žensko vlogo. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice
Žiga Medvešek in Urška Klajn Marion (v predstavi Izpoved mazohista) sta prejela plaketi za najboljšo moško in žensko vlogo. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Črna komedija Izpoved mazohista v izvedbi gledališke skupine Žaba gleda&išče si je sicer prislužila tudi igralski nagradi.

Predstave je ocenjevala strokovna žirija, ki ji predseduje igralec in režiser Iztok Valič, njena člana pa sta še direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran in igralka Alida Bevk. Žirija je izbrala prejemnike Čufarjevih plaket za najboljšo moško in najboljšo žensko vlogo ter za najboljšo predstavo v celoti.

Žirija je sklenila, da Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo podeli črni komediji Romana Sikore Izpoved mazohista v izvedbi gledališke skupine Žaba gleda&išče Prosvetnega društva Vrhovo. Kot je zapisala, predstava s premišljenimi in izčiščenimi gledališkimi sredstvi postavi v ospredje uprizoritev, ki ni zgolj interpretacija teksta.

"Režijski pristop Katarine Klajn niza v sebi sklenjene posamične prizore v homogeno celoto. Tak princip ponuja bogat material in omogoča igralski prostor, ki ga oba protagonista Urška Klajn Marion in Žiga Medvešek polno in kakovostno izkoristita," je poudarila žirija.

Nagrajenci 34. Čufarjevih dni. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice
Nagrajenci 34. Čufarjevih dni. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Najboljša ženska in moška vloga

Ta je obema omenjenima igralcema dodelila tudi Čufarjevi plaketi za najboljšo moško in najboljšo žensko vlogo. Kot je zapisala v utemeljitvi najboljše ženske vloge, vodi Urška Klajn Marion svojo vlogo od samega začetka do konca neizprosno natančno, a vendar igrivo in si ustvari veliko prostora pri oblikovanju posameznih med seboj uravnoteženih likov. "Ti liki so inteligentno razdelani. Igralka z minimalnimi sredstvi ustvarja igralske miniature, ki so podprte tako s telesno kot govorno izraznostjo," je ocenila žirija.

Nagrado za najboljšo moško vlogo je dodelila Žigi Medvešku. Predstava Izpoved mazohista je nizanje delčkov, Medveškova vloga pa je konstanta, ki vzdržuje celoto, je zapisala žirija in dodala, da je njegova igra precizna, disciplinirana in govorno prezentna. Skozi sicer navidezno linearnost uspešno gradi močno čustvenost mazohista, pri tem pa ne zapade v patetiko ali banalnost.

Občinstvo sta najbolj prepričala Gregor Robič in Saša Dudić v predstavi Fetiš na puter. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice
Občinstvo sta najbolj prepričala Gregor Robič in Saša Dudić v predstavi Fetiš na puter. Foto: Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Občinstvo je najbolj prepričal Fetiš na puter

Predstave festivala je ocenjevalo tudi občinstvo, ki je Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo prisodilo avtorski predstavi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Fetiš na puter v izvedbi Saša Dudića in Gregorja Robiča.

Na festivalu, ki se je začel 14. novembra, je bilo na ogled pet predstav, medtem ko je predstava Vohuni prosvetnega društva Štandrež zaradi bolezni odpadla. Predstave je na festival uvrstil selektor Jakob J. Kenda, ki je lahko izbiral med 14 prijavljenimi predstavami.

Strokovna žirija je, kot je poudaril njen predsednik, ugotovila visoko raven vseh videnih predstav. "Ljubiteljsko gledališče iz leta v leto in iz festivala v festival po delovanju in ambicioznosti raste in se razvija. Izstopa zlasti na področju avtorskih projektov, kjer mu idej in poguma ne manjka. To obeta, da bomo tudi v prihodnje gledali drzne in ambiciozne projekte," je prepričan Valič.