Vse nastopajoče so upokojene Kranjčanke, saj projekt raziskuje koreografijo v tretjem življenjskem obdobju. Foto: Maša Pirc
Vse nastopajoče so upokojene Kranjčanke, saj projekt raziskuje koreografijo v tretjem življenjskem obdobju. Foto: Maša Pirc

Gledalce bodo popeljali po vnaprej začrtani poti skozi mesto s slušalkami, prek katerih se zgodbe prelivajo z mestno scenografijo.

Se bodo lastovke kmalu vrnile? Kdaj bom šla ponovno na sprehod ob Kokri? Vidiš tole cvetočo češnjo? Zakaj umira Evropa? Ali ljubimo Kranj? Kako se razvija mesto?

Jata izkušenih ptic

Uprizoritev se dogaja na različnih lokacijah mestnega jedra Kranja, občinstvo pa jo spremlja prek naglavnih slušalk.

Vsaka ponovitev sprejme 32 ljudi, kolikor je naglavnih slušalk, ki so nujne za spremljanje predstave, so sporočili iz Zavoda Carnica, ki upravlja Layerjevo hišo in sodeluje kot koproducent projekta.

Upokojene Kranjčanke
Vse nastopajoče so upokojene Kranjčanke, saj projekt raziskuje koreografijo v tretjem življenjskem obdobju. Jata izkušenih ptic pa obiskovalce vabi, da iz vloge opazovalca in poslušalca prestopijo v začasno skupnost in jo s svojo navzočnostjo nadgradijo.

Foto: Layerjeva hiša
Foto: Layerjeva hiša

Po besedah dramaturginje Jasmine Založnik Jata izkušenih ptic enakovredno razpira poglede in spomine vseh svojih delov oziroma deležnic ter v dialogu in spoju ustvarja edinstveno zgodbo Kranja. Subtilno opisuje njegovo spreminjajočo podobo, beleži spomine in družbeni utrip mesta, ki je podvržen osebnim doživetjem in vtisom.

Z rahločutnostjo spregovori o spreminjanju
Prvoosebna pripoved s poudarjeno subjektivnostjo razpira množičnost sobivajočega percipiranja posamičnega kraja in dogodka ter tako z rahločutnostjo spregovori o spreminjanju, minevanju, spominih, bližini, soodvisnosti in povezanosti, piše na spletni strani dogodka.

Kljub temu da so ti pogledi intimni in edinstveni, so lahko dovolj splošni, da se v njih posredno prepoznamo in tudi občutimo lepoto medsebojnih razlik in svoje lastne ranljivosti.