Predstava je koprodukcija Kulturno-umetniškega društva Moment Maribor in Lutkovnega gledališča Maribor.

Foto: Moment
Foto: Moment

"Fokus se tako iz prihajajoče apokalipse, ki ostaja v polju nedefiniranega, a je zagotovo obarvana z distopičnim zeitgeistom današnjega časa, premakne na soočanje s kompleksnimi notranjimi svetovi, namesto v spekulativni futurizem pa zaide v svet sanjskih podob. V turbulentnem obdobju najstništva in zgodnje odraslosti je vsakdanje življenje pogosto obremenjeno z družbenimi in individualnimi pritiski, medtem ko prihajajoči konec dogajanje na odru spremeni v priložnost za tiste skrite želje in najgloblje strahove, ki jih je morda težko izreči kar tako," sporočajo iz Momenta.

Idejno zasnovo podpisujejo Ariel Doron, dramaturginja Maša Radi Buh in režiserka Nika Bezeljak. V glavnih vlogah nastopajo Miha Bezeljak, Uroš Kaurin in Gregor Prah.

Predstava je nastala z namenom nagovarjanja starostne skupine, starejše od 12 let, torej v obdobju odraščanja, saj v Momentu opažajo, da predstav zanje primanjkuje. Menijo, da morajo uprizoritveni postopki za ta leta "vijugati v vmesnem in uravnoteženem prostoru med dvema skrajnostma; ta publika je že prestara za izrazito didaktične postopke, a pogosto še premlada za nekatere težje teme, ki so že bližje odraslemu svetu".

Odrski material izhaja iz procesa improvizacije, v katerem je avtorska ekipa izhajala iz nizov trenutkov pred koncem. Tako je nastajalo tudi besedilo. V ospredje je postavljena najstniška izkušnja soočanja z realnimi stiskami, ki so prevedene v paleto različnih sodobnih gledaliških postopkov, od poigravanja z mehčanjem četrte stene in interaktivnimi elementi predstave, do komičnih situacij ter nadrealističnih sekvenc.

Vizualno-scenografska komponenta je osnovana okrog ideje DIY-estetike v kombinaciji s priljubljenimi znanstveno-fantastičnimi in fantazijskimi uspešnicami pretočnih vsebin, ki se odraža tako skozi scenografijo, sestavljeno iz vsakdanjih predmetov, ki jih lahko najdemo v domači kleti, kot tudi v lutkovnih objektih.

Likovna podoba in tehnologija sta delo Monike Pocrnjić, pod oblikovanje svetlobe, prostora in zvoka pa se podpisujejo Andrej Firm, Gašper Torkar in Gašper Bohinec.