Foto: Dorian Šilec Petek
Foto: Dorian Šilec Petek

Transdisciplinarno opero, ki jo bodo premierno uprizorili nocoj v Minoritski cerkvi v Mariboru, sta zasnovala Izidor Leitinger in Karmina Šilec. To je glasbeno-scensko delo, ki v zvoku, gibu in podobi, kakršne nastajajo ob izvajanju rokodelskih opravil, prepoznava navdih za razvoj inkluzivne odrske kompozicije. Ta vključuje neobičajne kombinacije zvočnih elementov, soredja fragmentov iz človekove dejavnosti v preteklosti in v sedanjosti ter skozi dialoge glasbe in besede, analognih in digitalnih zvokov, zgodovinskih in sodobnih elementov ustvarja vizualne in zvočne interakcije, so zapisali v Carmini Slovenici.

Foto: Dorian Šilec Petek
Foto: Dorian Šilec Petek

Oboje zahteva delovanje telesa in matematično natančno misel
Po besedah Karmine Šilec je p. 1: homo faber hibridno delo, projekt glasbeno-vizualne oblike, ki ruši meje med področji in skuša biti prostor za odpiranje misli, dojemanja, izkušenj. Kot še pravi mednarodno priznana dirigentka, režiserka in skladateljica, se opera osredotoča na intimno povezavo med roko in glavo. "Njuno subtilno razmerje se pojavlja na navidezno različnih poljih, kot sta obdelovanje lesa in igranje basklarineta. Ta odnos izvajalca kliče k samemu sebi prek delovanja telesa skozi nabor specializiranih gibov in po poti pogosto matematično natančnih misli. Hkrati pa kliče njegovemu umu (mentalnemu delu), naj miruje in ne miruje hkrati ter se v celoti posveti nalogi in sprejme samega sebe v tem procesu," razloži.

Izidor Leitinger je pri ustvarjanju glasbe za op. 1: homo faber prvenstveno želel ustvariti zvočni prostor za sobivanje rokodelcev, elektronske glasbe, akustičnih instrumentov in glasov. "Izogibal sem se hierarhičnim kompozicijskim pristopom. Večinoma nisem iskal ritmične usklajenosti v kompoziciji, saj verjamem v zmožnost sočasnega obstajanja dveh prepričljivih idej, v kar me vodi predanost, potopljenost in zavzetost mojstrice, mojstra rokodelstva in glasbenega ustvarjalca," pravi.

Foto: Dorian Šilec Petek
Foto: Dorian Šilec Petek

Pri izvedbi sodelujeta multiinstrumentalist Boštjan Gombač in vokalna skupina Fantje na vasi z umetniškim vodjo Tonetom Žurajem.

Novi projekt Karmine Šilec Homo Faber