Na Intimnem odru GT22 v Mariboru bodo danes premierno uprizorili avtorsko predstavo mladih umetnic Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin z naslovom Apofenija/1.

"Avtorska predstava mladih umetnic Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin je demoverzija (/1) subjekta umetne inteligence, ustvarjenega, da uprizarja vse tisto, kar je neuprizorljivo. Apofenija je strukturirana kot organizem oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti, kot prostor brez človeka, v katerem umetna inteligenca svojo namenskost osmišlja skozi pozabljene podobe trajanja, minevanja in bivanja," sporočajo iz društva Moment.

"Apofenija obdeluje vse, kar je neoprijemljivo, neubesedljivo, neulovljivo. Lovi trenutke déjà vujev, virtualnih drobcev življenja, preteklih vonjav in izgubljenih spominov." Foto: Moment

Tehnologija kot izrazno sredstvo
V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se po njihovih navedbah vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Projekt je nastal v koprodukciji z zavodom Bunker in Melara ter pod okriljem platforme konS.
"KonS.mb si je v kontekstu razvijanja izobraževalnega ekosistema in delavničarskega vozlišča v mestu ob Dravi oziroma v kontekstu raziskovalnega laboratorija za robotiko in urbano transformacijo želel graditi mostove, iskati sodelovanja in povezovanja ter soustvarjanja novih prostorov s čim več lokalnimi deležniki in institucijami znanja, kulture, umetnosti in gospodarstva. In koprodukcije v primeru sodobno raziskovalnih projektov so del te zgodbe," pravi vodja mariborske enote platforme konS Miha Horvat.

Projekt Apofenija/1 z uporabo tehnologije kot izraznega sredstva in kot osrednjega vprašanja bivanja raziskuje sodobni lutkovni jezik. "Moment uprizoritveni dogodek razume kot zavezo, da se srečamo v skupnem prostoru ob istem času. Govorimo o realnih fizičnih prostorih, o živi prisotnosti. Apofenija/1 izziva to pozicijo. Gledališče postavlja v središče intermedijskega mišljenja in procesa ustvarjanja. To je za Moment izziv in priložnost soočenja in boja za živo umetnost ter dialog s tehnologijo," so dodali umetniški vodje Momenta Nika Bezeljak, Uroš Kaurin in Zoran Petrovič.