Foto: Zavod Delak
Foto: Zavod Delak

Predstava temelji na pismih, pesmih in konstruktivističnih kolažih Srečka Kosovela, ki jih je režiser preobrazil v gledališki kontekst in s katerimi na avtorski način prepleta osebno ter poetično plat kraškega pesnika.

"V Kosovelu samem, ki nam ostaja še zakrit za pajčolanom zgodovine in precej taktičnega prikrivanja svojega intimnega življenja (verjetno z namenom, da vseeno v ospredju zgodovinopisja ostane njegova Poezija), smo poskušali prepoznati Kosovela Človeka. Nekoga, ki bi nam lahko bil prijatelj, tovariš, brat; nekoga, ki je skoraj pred 100 leti trpel iste eksistencialne muke, kot jih trpimo zdaj ... in ne nekoga, ki je bil 'zgolj' Poet, 'zgolj' Mit – čezzgodovinska pojavna osebnost, kolektivna zgodba našega naroda, ki pa ne samo da zelo ljubi, ampak tudi zelo trpi," pojasnjuje Živadinov Zupančič.

Foto: Zavod Delak
Foto: Zavod Delak

Kot še zapiše režiser, je dramsko besedilo predstave Evakuacija duha nastalo zato, da "v predstavi izgovarjamo njegov čas, mislimo in udejanjamo pa našega". Deset prizorov tematizira naraščajočo plimo groze, ki se širi Evropi, in "sledi smrti posameznika, ki po mesijansko skuša odkriti harmoničnost sveta nas vseh. Kako rane enega postanejo rane mnogih; kako zdravljenje enega postane oskrba vseh," še zapiše režiser.

In še: "Manifestiramo nasprotujoče si fragmente posameznika, ki ni kot neki Leonardo da Vinci, ki v času 'stoji kakor kip človeka, ki ga ne razgibljejo dobe, ki je zvest svojemu poslanstvu vedno'. Kajti to je Leonardo da Vinci - Mit. Človek pa je dinamika. Skozi deset gledaliških prizorov hočemo razumeti Srečka Kosovela - Človeka; da bi razumeli njegov Mit. Skozi deset gledaliških prizorov se poklanjamo Srečku Kosovelu - Človeku."

V predstavi nastopajo Julita Kropec, Maks Dakskobler, Nika Korenjak, Peter Frankl in Jure Žavbi. Scenografka je Dunja Zupančič, kostumograf Claudi Sovre, dramaturginja Helena Šukljan, za oblikovanje zvoka skrbi Ana Jerina, oblikovanje luči pa Janez Kocjan. Producent predstave je Zavod Delak, Center za raziskave scenskih umetnosti.

Ponovitvi predstave Evakuacija duha bosta v torek in sredo, 27. in 28. junija, prav tako ob 20. uri.