Utrinek z vaje pred nocojšnjo premiero predstave. Foto: MN Dance Company/Aljoša Kravanja
Utrinek z vaje pred nocojšnjo premiero predstave. Foto: MN Dance Company/Aljoša Kravanja

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bo danes premiero doživela plesna predstava To the moon and back/Do lune in nazaj, ki nastaja v produkciji MN Dance Company, Zavoda GO! 2025 in v sodelovanju s SNG-jem Nova Gorica. Predstava, ki je triptih treh zgodb različnih koreografov, je del projekta EPK GO! 2025 Brezmejno telo.

V predstavi se predstavlja plesni ansambel, ki sta ga oblikovala Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia, plesalca in koreografa iz MN Dance Company. Pred tremi meseci sta pripravila avdicijo, na katero se je prijavilo več kot 800 plesalcev z vsega sveta, izbrala pa sta jih le nekaj in tako ustvarila prvi stalni plesni ansambel sodobnega plesa na Goriškem.

V predstavi bodo plesali Nastja Bremec Rynia, Denise Camassa, Noemi Capuano, Atara Fink, Eri Nishibara, Clemence Olivier, Michal Rynia in Luka Vodopivec. Koreografi pa sta poleg Michala Rynije in Nastje Bremec Rynia še Italijana, Francesco Gammini in Luca Signoretti.

Ustvarjalci predstave se sprašujejo, kako preseči samega sebe, omejitve človeškega telesa in uma in omejitve našega planeta, kako potovati na druge svetove, srečati se z drugimi inteligencami, ki morda nekje obstajajo.

"Nekoč je človek poskušal vzpostavljati stik z življenjem zunaj sebe z magijskimi in religioznimi običaji, nato z znanostjo, poskusil je potovati na luno, danes pa poskuša z raziskovanjem umetne inteligence, ki naj bi dokončno presegla človeški um. Kaj nam prinaša prihodnost, je negotovo, gotovo pa je, da bo človek vztrajal na svoji poti širjenja zavedanja in spoznavanja sveta ter odkrival svetove, ki so mu bili doslej neznani," so o vsebini predstave zapisali v vabilu na premiero.

Dramaturška svetovalka pri plesni predstavi je Ana Kržišnik Blažica, oblikovalec videa Fabris Šulin, asistent kamere Aljaž Novak, avtorica glasbe za prvi del Mateja Starič, violončelist Klemen Hvala, oblikovalca kostuma in posebnih efektov Gorazd Prinčič in Robert Žiković.