"Bet nečloveški je narbl človeško," je Mlakarjev aforizem, ki pospremi Pegule. Foto: SNG Nova Gorica/Nada Žgank

Tragikomedija Pegule je napisana v verzih, ima veliko glasbenih vložkov, ekipa ustvarjalcev pa je bila omejena na minimum, so povedali člani ekipe pred razprodano premiero, ki bo danes ob 20.00 v Avditoriju Portorož.

Za zdaj velja, da bodo ponovitve predstave 18. junija v piranskem Gledališču Tartini, 1. julija na Bledu in 19. julija v okviru Primorskega poletnega festivala v Izoli. Foto: Avditorij Portorož
Za zdaj velja, da bodo ponovitve predstave 18. junija v piranskem Gledališču Tartini, 1. julija na Bledu in 19. julija v okviru Primorskega poletnega festivala v Izoli. Foto: Avditorij Portorož

Naravnost iz primorskega slovarčka
Za Mlakarjeva dela je značilna uporaba primorskega narečja. Pegula je narečni izraz za človeka, ki se ga drži smola. Mlakar pa je pegulo opredelil kot človeka, ki zelo malo razmišlja in dela škodo že s tem, da je na svetu. Z Mlakarjevimi besedami: "Pegula je člouk, ka razmišlja strašno malo, / najrajši ne bi mislu neč, če bi se dalo, / pegula je člouk, ka si je napravu škuodu / že s tem, da je na svetu, že s tem, da se je rodu ..."

Podcenjena umetnost smeha
Zgodba je po žanru kriminalka. Med osebami so nesposoben poslovnež, njegova žena, ki se speča z morilcem, in dva reveža, ki na isti dan ostaneta brez stanovanja. V stiski se zatečeta v bogataško vilo, kjer se začne komedija zmešnjav, je pojasnil Taufer.

Zgodba je tragična, liki pa komični. Matrica take zasnove je commedia dell'arte, je povedal Mlakar. Po njegovih besedah je v ozadju vsake komedije tragedija, torej nekaj, kar je resnično in boli, vendar ne vzbuja sočutja, ampak smeh. Takšna katarza v Sloveniji manjka, čeprav nam je všeč, meni avtor in hkrati nosilec glavne igralske vloge.

Na novinarski konferenci so poudarili, da je komedija v Sloveniji postavljena ob rob in prepuščena amaterjem, čeprav je za ustvarjalce veliko težja kot tragedija in se je je zato treba lotevati profesionalno.

Brez zaledja klasične gledališke hiše
Produkcijo predstave so ustvarjalci tokrat zaupali Avditoriju Portorož, ki se bo po besedah direktorja Boruta Bažca prvič preizkusil v takšni vlogi. Pegule zato pripravlja zelo majhna ekipa. Mlakar je pojasnil, da so se tako odločiti tudi zato, ker je njegova prejšnja komedija Tutošomato še vedno na repertoarju SNG-ja Nova Gorica in ni želel, da bi nova produkcija "požrla" staro. Poleg tega pa so želeli poskusiti, "kako je, če naredimo sami".

Taufer je pripomnil, da "so naši teatri tako ali tako na tako nizki ravni, na gverilski ravni, kot v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja", ima pa občutek, da gre še na slabše. Zato tega ne bo težko nadomestiti, je zatrdil.

Igralsko ekipo poleg Mlakarja sestavljajo Marjuta Slamič, Vesna Pernarčič, Ilija Ota, Urška Taufer in Peter Harl. Za instrumentalno glasbo bodo poskrbeli David Šuligoj, Roman Kobal in Matjaž Švagelj.

Prvo Mlakarjevo komedijo Duohtar pod mus so krstno uprizorili leta 2007. Od takrat so se zvrstile še igre Sljehrnik, Pašjon in Tutošomato. Vse so bile zelo uspešne. Zato so takoj, ko sta režiser in avtor pred nekaj tedni v televizijski oddaji napovedala Pegule, začeli prihajati klici iz raznih kulturnih ustanov, ki bi jo rade uprizorile, je dejal izvršni producent Dragan Klarica.