Lutke 2020 je odprla predstava Zatočišče francoske skupine Compagnie Yokai. Foto: LGL
Lutke 2020 je odprla predstava Zatočišče francoske skupine Compagnie Yokai. Foto: LGL

Izbor, ki ga je pripravila umetniška vodja festivala Ajda Rooss, bo ponudil dvanajst uprizoritev in dve instalaciji. Zaradi obnove enega izmed odrov LGL-a bo festival potekal tudi v Kinu Šiška, Pionirskem domu, Hiši otrok in umetnosti ter Stari mestni elektrarni.

Kot so zapisali v LGL-u, letošnja izdaja preizprašuje svojo profilacijo. Soočanje z novo družbeno in gledališko resničnostjo je vsakdan festivalskega načrtovanja postavilo pred nove izzive. Spreminjala se je oblika, program se je sestavljal in razdiral v skladu s spreminjanjem epidemiološke slike ter z možnostmi prehajanja meja.

Vera v nujnost in smisel realizacije gledališča
Dodali so, da se bodo Lutke 2020 odtisnile v čas, ki ga opredeljujeta negotovost in nujno omejevanje vseh visokoletečih umetniških konceptov in utečenih programerskih strategij. Parametre zadovoljevanja umetniških meril zamenjujejo odlike, kot so neizmerna volja, hipna fleksibilnost, instinktivna učinkovitost, nenehna odprtost, predvsem pa vera v nujnost ter smisel realizacije gledališča in njegovega praznovanja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letošnji festival bo tako ponudil "okrnjen program, pretežno namenjen odraslemu občinstvu, ki pa vendarle prinaša vrsto inovativnih uprizoritvenih presežkov". Nastopajoče skupine prihajajo iz Francije, Belgije, Portugalske, Češke, Španije in Slovenije.

Lutke 2020 je odprla predstava Zatočišče francoske skupine Compagnie Yokai, ki uokvirja vzdušje ekološke katastrofe in se sprašuje, ali so še kje prostori, kjer bi se počutili varne.

Med drugim so na programu poetična filigranska zgodba Čajka belgijsko-čilskega tandema Natache Belove in Tite Iacobelli, lutkovna miniaturka Moč LGL, portugalska predstava To ni Gogoljev nos, lahko pa bi bil ... s ščepcem pridiha Jacquesa Preverta skupine A Tarumba in Biti Don Kihot Teatra Matita.

V okviru evropskega projekta Puppets and Design se predstavljata Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor in Nestanovitni zrak francoskega umetnika Laurenta Bigota, kjer zavrženi predmeti postanejo glavni akterji predstave. Svetovno premiero pa bo na festivalu doživela predstava Tihožitje LGL-a in zavoda Flota v režiji Tina Grabnarja.

Začetek festivala sodobne lutkovne umetnosti