Po dolgih mesecih zaprtja so 18. maja angleška gledališča delno odprla vrata, od ponedeljka pa lahko delajo v polni zmogljivosti. Na fotografiji Jack Holden pred premiero predstave Cruise 18. maja. Foto: EPA
Po dolgih mesecih zaprtja so 18. maja angleška gledališča delno odprla vrata, od ponedeljka pa lahko delajo v polni zmogljivosti. Na fotografiji Jack Holden pred premiero predstave Cruise 18. maja. Foto: EPA

Kot smo poročali, so v ponedeljek v Angliji sprostili številne ukrepe, med drugim lahko v polni zmogljivosti znova vrata odprejo gledališča. Za britanske gledališke delavce pa velja, da morajo tisti, ki jim potrdijo okužbo ali so v stiku z okuženimi, v samoizolacijo, kar je že privedlo do številnih odpovedi predstav tudi celotnih produkcij, zaradi česar so se gledališča, ki so že sicer zaradi epidemije v finančnih težavah, znašla še v dodatnih težavah.

V ponedeljek bi morala biti na West Endu premiera muzikala Pepelka slovitega Andrewa Lloyda Webbra, a so jo, prav tako torkovo ponovitev, morali zaradi okužbe v ansamblu preložiti, poročajo britanski mediji. Enako se je zgodilo tudi z muzikalom Egiptovski princ. Kot je dejal Webber, je gledališki sektor zaradi covidnih pravil na kolenih, in vlado pozval, naj prisluhne njihovim prošnjam. Po njegovih besedah se britanski premier Boris Johnson ne zaveda, s čim se spopadajo gledališča.

"S trenutnim sistemom ne moremo delovati. Ne moremo se izolirati vsakič, kot utegne kdo biti ali ne okužen. To preprosto ne gre," je dejal po poročanju BBC-ja. "Prosim, prosim, naj nam vlada enkrat prisluhne. Vemo, kaj počnemo ... To je zadnja priložnost, da ta vlada pokaže, da ji je vsaj malo mar za kulturo," je bil kritičen Webber.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Ne, tega ne bom storil. Britanec sem in imamo fantastično ekipo in igrali bomo tukaj, toda vprašanje je kdaj. Leta 2084? Ne vem," je odgovoril na pozive, naj produkcijo preseli na Broadway v New York.

Velik padec prihodkov zaradi pandemije

Na londonskem West Endu že igra nekaj predstav, nekatere bodo začeli konec meseca.
Londonsko gledališko združenje (Solt) in zveza britanskih gledališč ugotavljata, da bodo brez pomoči zavarovalnih shem zaradi tveganja covida prihodki od 35 do 50 odstotkov nižji glede na leto 2019, neposredni gospodarski učinki so ocenjeni na 725 milijonov funtov (838 milijonov evrov) letno, še enkrat toliko pa neposredni učinki na lokalno gospodarstvo, predvsem v mestnih središčih. Gledališča že dolgo časa poudarjajo, da bi morala tudi zanje veljati podobne zavarovalne sheme kot za televizijsko in filmsko industrijo.