Prizor iz predstave Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa. Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Zdaj si je enak izziv zastavila tudi gledališka umetnost. V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bodo danes ob 20.00 na mali oder postavili zadnjo premiero v tej sezoni, koprodukcijsko uprizoritev romana Marka Haddona Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa. Družinsko dramo so pripravili v koprodukciji s koprskim gledališčem, režirala pa jo je Renata Vidič.

Umor sosedovega psa je razburljiv začetek zgodbe, ki jo bralci spoznavajo skozi Christopherjeve oči, skozi oči nekoga, ki ima najraje od vsega matematiko in logiko, saj delujeta po določenih, standardiziranih pravilih, nekoga, ki pozna vse države sveta in njihove prestolnice ter vsa praštevila do 7.075, nekoga, ki ne prenese, da bi se ga dotikali, nekoga, ki ne prenese laži.Foto: Mladinska knjiga

"Odločili smo se, da radikalno skrajšamo adaptacijo romana, ki so jo že zaigrali v nacionalnem teatru v Londonu, ključne situacije in osrednje značaje nastopajočih pa smo seveda ohranili," je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala dramaturginja Martina Mrhar.

Žiga Udir, ki v predstavi igra glavni lik Christopherja, je povedal, da skozi dečkove oči ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati. "V svetu, ki se ima za racionalnega in logičnega, ga ljudje še vedno ne razumejo. Socialne okoliščine so mu namreč tuje, ne pozna laži," je še dejal. Za lažje vživljanje v vlogo glavnega junaka je bila Udirju v veliko pomoč izkušnja staršev otroka z Aspergerjevim sindromom.

Skozi Christopherjevo pripoved lahko spoznamo njegov svet, dobimo vpogled v razmišljanje otroka, ki mu pet mimovozečih rdečih avtomobilov pomeni super dober dan. Spoznamo lahko, kako so se na življenje z otrokom, ki ima posebne potrebe, odzvali njegovi starši, kakšno vlogo v njem igrajo sosedi in kakšno šola. Foto: SNG Nova Gorica

Zgodba je pretresljiva, saj odpira težke teme, vendar jim jo je uspelo strniti v iskreno in dinamično uprizoritev, je povedala režiserka Renata Vidič. Drama razgalja človeške odnose, veže se na neiskrenost odnosov ter prikazuje stisko mame in očeta glavnega junaka.

Zgodba govori o 11-letnem Christopherju, ki se odloči izslediti morilca sosedovega psa in o tem napisati detektivko. Pri raziskovanju se mu nepričakovano začnejo razkrivati družinske skrivnosti. Glavni junak je sicer zelo inteligenten fant, tako rekoč matematični genij, vendar z motnjo v razvoju (Aspergerjev sindrom).

Čeprav je avtor romana opozoril, da v delu izraza avtizem ali Aspergerjev sindrom nista nikjer omenjena, se ju v promocijskih zapisih in recenzijah zelo velikokrat izpostavlja.

Poleg Žige Udirja bodo v predstavi zaigrali tudi Helena Peršuh, Gorazd Jakomini, Anja Drnovšek, Medea Novak, Rok Natek, Luka Cimprič in Jure Kopušar. Glasbo za predstavo je prispeval Mirko Vuksanović, za sceno je poskrbel Milan Percan, kostumi pa so delo Andreja Vrhovnika.

Kdo je umoril psa v Novi Gorici