"Sprehod od Lutkovnega gledališča Ljubljana do Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu je zdaj svojevrstno doživetje." Foto: LGL

Darila gledališča opozarjajo na usodno povezanost človeka z naravo in nevarnost nepremišljenega njenega izkoriščanja.

Darilo gledališča mestu sta v uporabo predala direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan in Janez Koželj, podžupan MOL-a ter predsednik Društva zelenih nadzornikov Ljubljane.

Za lažje opazovanje ptic
Spodnji del Lutkarske poti, ki povezuje gledališče z Lutkovnim muzejem, je zdaj opremljen s krmilnicami in gnezdilnicami za ptice, ograje pa krasijo liki iz živalskega ter domišljijskega sveta, kar bo otrokom polepšalo pot na grad in omogočilo lažje opazovanje ptic, so zapisali pri Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Likovne podobe so delo ilustratorke Zale Kalan, ki je v gledališču zaposlena kot lutkovna restavratorka in konservatorka. Nekatere živali in domišljijski liki so del predstav Lutkovnega gledališča Ljubljana, druge pa za zdaj zgolj burijo domišljijo ter se morda znajdejo v prihodnjih zgodbah in predstavah.

"V zadnjih letih je vse bolj očitna usodna povezanost človeka z naravo. Nepremišljeno izkoriščanje narave je marsikje povzročilo nepopravljivo škodo in tega se vse bolj zavedamo, ker je ogroženo preživetje človeka – še posebej prihodnjih rodov. Nedvoumno jasno je, da moramo spremeniti naš odnos do okolja," so prepričani v gledališču.

LGL se že vrsto let večplastno posveča tej problematiki
Lutkovno gledališče Ljubljana v svojem delu že vrsto let večplastno obravnava to problematiko, od trajnostne uporabe materialov za predstave do vsebin, s katerimi predstave nagovarjajo občinstvo. Leto 2020 sta tako zaznamovali premieri v režiji Tina Grabnarja – predstavi Nebo nad menoj in Tihožitje –, ki obravnavata občinstvo različnih starosti s tematiko človekovega odnosa do okolja.

Prvi korak k zavedanju in spoštovanju našega okolja je opazovanje in spoznavanje narave okrog nas, so zapisali pri gledališču. Ker se Ljubljana ponaša z visokim deležem zelenih površin, med drugim z Grajskim gričem, ki meščanom in obiskovalcem mesta omogoča hiter umik iz urbanega vrveža med zelene krošnje, so se v Lutkovnem gledališču Ljubljana v sodelovanju z Društvom Zelenih nadzornikov Ljubljana odločili opremiti Lutkarsko pot z likovnimi elementi, ki povezujejo domišljijski svet s podobami iz narave.

Opazovanje ptic tega območja
"Sprehod od Lutkovnega gledališča Ljubljana do Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu je sedaj svojevrstno doživetje, posvečeno lutkovnim umetnikom, ki so z gledalci že delili ali pa še bodo svoje domišljijske svetove, hkrati pa omogoča opazovanje različnih vrst ptic, ki domujejo na tem območju. Sprehajalci najpogosteje vidijo veliko sinico, močvirsko sinico, plavčka, brgleza, domačega in poljskega vrabca, liščka, zelenca in velikega detla," so še zapisali v gledališču.