Premiera predstave Galop v Lutkovnem gledališču Ljubljana

Senčno predstavo, ki jo na malem odru premierno predstavljajo danes, je režiral Tin Grabnar.
Uprizoritev tematizira pomen prijateljstva v nasprotju z neustavljivo željo po zmagi in odpira relevantno vprašanje današnjega časa, ki je usmerjen v slavljenje individualizma: koliko je vredno žrtvovati, da bi dosegli svoj cilj.

Zgodba sledi dečku, ki živi na kmetiji blizu mesta. Na kmetiji imajo vse vrste živali, med drugim tudi mladega konja. Ko gre nekega dne deček z družino na sejem, tam vidi konjske dirke in prevzame ga trenutek, ko zmagovalec prejme velik svetleč pokal. Prizor spodbudi v dečku neustavljivo željo po zmagi, da bi lahko nekega dne tudi sam nad glavo dvignil takšen pokal, začne s svojim konjem vztrajno trenirati.

Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Lutkovna predstava je narejena v tehniki senčnega gledališča. Vizualna plat predstave je ustvarjena z baterijskimi svetilkami, ki osvetljujejo izrezljane dele ploskih lutk in scenografije, s katerimi animatorji na velikem platnu ustvarjajo gibljive podobe. S pomočjo igro svetlobe in sence ustvarjajo ozračje, ki z močnimi barvnimi učinki podčrtuje pretresljivo zgodbo.

Pomembno vlogo pri predstavi ima tudi zvok. V nekakšnem tonskem studiu na robu odra igralec animator sproti ustvarja zvočno podobo predstave. S kokosovimi lupinami uprizarja topotanje konjskih kopit, z usnjenim pasom pok biča, z lastnim vokalom hrzanje utrujenega konja. Kot pišejo v LGL-ju, lahko tako gledalci vidijo in razumejo, kako nastaja zvok predstave, ki se odvija pred njimi.

Foto: Jaka Varmuž/LGL
Foto: Jaka Varmuž/LGL

Pod besedilo predstave se z režiserjem Grabnarjem podpisuje še Ana Duša. Avtorica likovne podobe je Eva Mlinar, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Tina Bonča, kostumografka Tina Bonča, oblikovalec zvoka in vodja predstave Luka Bernetič, oblikovalec luči Gregor Kuhar, producentka Alja Cerar Mihajlović, v predstavi pa nastopajo Miha Arh, Maja Kunšič, Iztok Lužar in Gašper Malnar. Lutke so izdelali Polona Černe, Zala Kalan, Olga Milić, Iztok Bobić, Brina Fekonja, Nastja Miheljak, Sangara Perhaj, Laura Krajnc, Katarina Planinc, Klavdija Jeršinovec, Lina Oražem in Iza Ambrožič Simončič.