Zavod En-Knap je predstavo pripravil z italijansko koreografinjo Silvio Gribaudi ter plesalcem in koreografom Andreo Rampazzom in je del uradnega programa GO!2025. Nastala je v sklopu premisleka o slovensko italijanski zgodovini, lokalnem dialogu, sodelovanju in dvojnosti, ki se vzpostavljata na stičišču obeh držav in kultur. Kot so pojasnili, avtorja lokalnost konceptualno presežeta z aktualnimi razmisleki svobode in s preseganjem zakoreninjenih meja.

Foto: Španski borci
Foto: Španski borci

Meja, ki jo morajo amaterski tihotapci prečkati, je v resnici četrta stena, čez katero tihotapijo ganljivo predstavo o pripadnosti skupnosti. Tema predstave ima zgodovinske reference in gledalca postavlja v stanje nenehne pozornosti med skladnostjo tematike in potrebami teles, ki so na odru. "Izhajamo iz vprašanja: Kako lahko spoštujemo zgodovinsko temo, s katero se lahko izvajalci povežejo tudi na osebni ravni? Za nas mora biti pogled tistih na odru v stiku s pogledom gledalca, da bi ga popeljali v intimni prostor odnosa, znotraj katerega razvijamo naš koncept bivanja na meji, na kraju neznanega, na kraju, kjer ni voditeljev, na kraju dialoga," sta vsebino predstave povzela Silvia Gribaudi in Andrea Rampazzo.

Predstava tematizira pripadnost skupni človeškosti. "Hrepenenje po skupnosti, obči človeškosti. Brez meja. Izhajajoč iz osebnih spominov in zgodovinskih pričevanj o vsakdanjih dejanjih poguma in iznajdljivosti, majhnih uporih v majhnih užitkih s tihotapljenjem vsakdanjih dobrin, kot so cigarete, revije ali kavbojke – in zastavljanjem telesa – čez mesto, ki ga deli zgodovinska meja – in politični sistem," beremo v opisu predstave.

Silvia Gribaudi, eno najbolj vidnih koreografskih imen v Italiji, svoja raziskovanja usmerja v družbeni vpliv teles, prevprašuje spolne stereotipe, koncepte virtuoznosti v plesu in vsakdanjem življenju, njen koreografski jezik zaznamujejo komični elementi in odnos med občinstvom in izvajalci. Na odru Španskih borcev je gostovala že lani v predstavi Gracije.

Andrea Rampazzo je plesalec in koreograf. Kot plesalec je sodeloval z več plesnimi skupinami, od leta 2015 sodeluje s plesno skupino Deja Donne Dance Company. Njegova dela so bila predstavljena na več festivalih. Leta 2017 je soustanovil Dance Makers: skupino plesalcev, ki se ukvarja s koreografskimi itinerarji v muzejih, predstavami za oder in ustvarjalnimi intervencijami.