Večera Opera na prostem, ki jo izvedejo v Mariborskem parku, se običajno udeleži več tisoč ljudi. Foto: SNG Maribor
Večera Opera na prostem, ki jo izvedejo v Mariborskem parku, se običajno udeleži več tisoč ljudi. Foto: SNG Maribor
 V mariborski Operi si želijo, da bi lahko čim prej znova začeli delo, saj se zaostanki naglo povečujejo. Foto: BoBo
V mariborski Operi si želijo, da bi lahko čim prej znova začeli delo, saj se zaostanki naglo povečujejo. Foto: BoBo

V javnosti zelo dobro sprejet dogodek Operna noč, v kateri Simfonični orkester in operni solisti SNG-ja Maribor nastopijo v parku, je bila načrtovana 29. maja. Že aprila pa so načrtovali praizvedbo nove slovenske opere Marpurgi, s katero bi proslavili stoletnico gledališča. Načrti so zaradi epidemije koronavirusa splavali po vodi in so za zdaj prestavljeni na jesen.
Kot je dejal umetniški in glasbeni direktor mariborske Opere Simon Krečič, so vsi njihovi načrti bolj usmerjeni v jesenski čas. "Če bo nekako tako, kot si želimo, bi morala biti Operna noč prva stvar, ki bi se zgodila v septembru."

Čeprav je Operna noč prireditev na prostem, je njena izvedba v trenutnih razmerah zaradi epidemije novega koronavirusa nemogoča, saj se je običajno udeleži več tisoč ljudi. Po besedah Krečiča so pri napovedih previdni tudi zaradi tega, ker je med njihovim občinstvom velik delež starejših ljudi, ki veljajo za rizično skupino.

V Operi si hkrati želijo, da bi lahko čim prej znova začeli delo, saj se zaostanki naglo povečujejo. "Želim si, da bi se zadeve vsaj toliko sprostile, da bi lahko začeli vaditi do konca sezone, kar pomeni, da bi lahko naše odprte projekte pripeljali do faze, da bodo takrat, ko dobimo dovoljenje za izvedbo, lahko čim prej izvedljivi," je pojasnil Krečič.

Stoletnico, ki jo v tej sezoni praznuje SNG Maribor, so v Operi želeli proslaviti s praizvedbo Marpurgov. Foto: SNG Maribor
Stoletnico, ki jo v tej sezoni praznuje SNG Maribor, so v Operi želeli proslaviti s praizvedbo Marpurgov. Foto: SNG Maribor

Marpurgi, umetniški poklon zgodovini Maribora
Epidemija novega koronavirusa je ustavila tudi sicer že precej daleč speljane priprave na predstavo Marpurgi, ki je bila napovedana kot umetniški poklon spregledani zgodovini mesta ob Dravi v zvrsti sodobne slovenske opere. Po motivih istoimenskega romana Zlate Vokač Medic sta se je lotila skladateljica Nina Šenk ter libretist in režiser predstave Igor Pison.

Predstava pripoveduje o mariborskih Judih Marpurgih, ki so živeli v Mariboru do konca 15. stoletja. Skozi dualistično pripovedno prizmo dveh ključnih protagonistov, doktorja Hannesa in Mathiasa, ki na iste dogodke velikokrat gledata iz popolnoma drugačne perspektive, se z nizanjem dnevniških utrinkov postopoma izrisuje zgodovina prostora. V pevskih vlogah bodo nastopili domači solisti Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Martin Sušnik, Bogdan Stopar, Sebastijan Čelofiga in Irena Petkova.

Premiera je bila predvidena za 3. april ob začetku Slovenskih glasbenih dni. "V bistvu je sreča v nesreči, da smo Marpurge pripeljali že zelo daleč. Opera je napisana, pripravljeni so vsi notni materiali. Imeli smo že tri tedne režijskih in glasbenih vaj in kupili smo že vse materiale za sceno in kostume, zato tudi če bo prišlo do kakšnih rezov, projekt ne bo ogrožen in bo lahko premiera, takoj ko spet odpremo dvorane," je povedal Krečič.

Sabina Cvilak naj bi nastopila tako v operi Marpurgi kot Puccinijevi tragični ljubezenski zgodbi Madama Butterfly. Foto: SNG Maribor
Sabina Cvilak naj bi nastopila tako v operi Marpurgi kot Puccinijevi tragični ljubezenski zgodbi Madama Butterfly. Foto: SNG Maribor

Velika stvar, saj se slovenska opera vendarle ne napiše vsak dan
Opera, ki je bila napisana posebej za mariborsko Opero, je bila zamišljena kot vrhunec praznovanja stoletnice delovanja SNG-ja Maribor, zlasti njegovega opernega dela. Prva operna stvaritev na tem odru v slovenskem jeziku je bila namreč 1. maja 1920, in sicer opereta Mam'zelle Nitouche. "Šlo bi res za veliko stvar, ker vendarle se slovenska opera ne napiše vsak dan," je dodal dirigent.

Zaradi epidemije ostala neizvedena polovica sezone
Sredi maja naj bi po prvotnih načrtih sledila premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly v režiji Piera Francesca Maestrinija, a je ta projekt po Krečičevih besedah odvisen od nadaljnjega finančnega položaja. V mariborski Operi je namreč zaradi epidemije ostala neizvedena polovica sezone (izvedli so le dve od štirih napovedanih premier). "Preostali dve premieri bomo morali nadomestiti na začetku naslednje sezone, kar pomeni, da se nam podre tudi ustaljeni abonmajski sistem. Tu je veliko neznank, zato so točne napovedi še nemogoče," pravi Krečič.

Nove okoliščine z veliko negotovosti
Zaradi tega tudi še ne more govoriti o novi sezoni, saj je ta seveda odvisna od uspešnosti izvedbe tekoče sezone in v prihodnje odmerjenega državnega financiranja njihovega programa. "Vsi skupaj smo v položaju, v katerem se nikoli prej še nismo znašli, zato je veliko negotovosti."