V uprizoritvi pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija v naslovni vlogi nastopa Rebeka Lokar.

Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Opera o vzkipljivi divi, sadističnem načelniku policije in idealističnem umetniku je, kot spomnijo v gledališču, pogosto označena kot ena izmed najbolj 'smrtonosnih' Puccinijevih mojstrovin. Dogajalni čas Tosce je umeščen v obdobje italijanskega pohoda armade Napoleona Bonaparteja. Pri predlogi za Tosco sta se libretista Giuseppe Giacosa in Luigi Illica oprla na zgodovinsko dramo La Tosca francoskega dramatika Victoriena Sardouja iz leta 1887. Gre za fiktivno zgodbo, ki pa je resnična v pripovedovanju resnice o ljudeh in stvareh. Z njo je Puccini zgradil svojo glasbeno poetiko in utrdil svojo umetniško pozicijo v opernem svetu kot resnični mojster verizma.

Kompleksna vloga ima ogromno barv
Rebeki Lokar pomeni naslovna vloga Florie Tosce tako igralsko kot pevsko velik izziv. "To je tako kompleksna vloga, ima ogromno barv, ogromno nians, karakter je raznolik, besedilo je zelo močno, cel libreto je fantastično napisan. Izziv je za sopranistko vse to pokazati, pokazati to dušo Tosce."

Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Kot Mario Cavaradossi bo v Mariboru prvič nastopil gruzijski tenorist Miheil Šešaberidze, v vlogi Barona Scarpie je Luka Brajnik. "Podobno kot v Verdijevih operah gre tudi pri Tosci za klasično dramaturgijo treh glavnih oseb – tragični ljubezenski par in 'moteči' bar(it)on, le da tradicionalni tipi vlog niso enakovredno realistično in psihološko prikazani," je v gledališkem listu zapisala muzikologinja Manica Špendal.

Svet, razpet med romantičnimi ljubezenskimi ideali, samoodpovedjo, junaštvom in manipulacijami, zavistjo ter skorumpirano politiko, bo na mariborskem odru že v 13. postavitvi zaživel v režiji Piera Francesca Maestrinija. Dirigent je Gianluca Martinenghi, scenograf Matic Kašnik, kostumograf Luca Dall'Alpi in oblikovalec svetlobe Jean Paul Carradori.

Krstna izvedba Tosce je bila januarja 1900 v Teatru Costanzi v Rimu. V Mariboru so jo prvič uprizorili med obema svetovnima vojnama, nazadnje pa maja 2010 v režiji Diega de Bree.

Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Turandot na skladateljev rojstni dan
Opera SNG Maribor se ob stoti obletnici smrti italijanskega opernega skladatelja Giacoma Puccinija poklanja spominu na njegov ustvarjalni opus. Doslej so izvedli že reprizi oper Manon Lescaut in Madama Butterfly, februarja je bila premierno uprizorjena Lastovka (La rondine). Prav na dan 100. obletnice Puccinijeve smrti pa bo 29. novembra na sporedu še njegova zadnja opera Turandot.

V mariborski operi ob stoletnici Puccinijeve smrti zaživela Tosca