Zgodbe si bodo sledile vsake tri dni, vsakokrat ob 20.00 na YouTubovem kanalu Drame SNG Maribor. Foto: SNG Maribor
Zgodbe si bodo sledile vsake tri dni, vsakokrat ob 20.00 na YouTubovem kanalu Drame SNG Maribor. Foto: SNG Maribor

S temi besedami je projekt mariborske Drame opisal umetniški direktor Aleksandar Popovski. Igralke in igralci mariborskega ansambla torej na vsake tri dni berejo izbrane zgodbe Draga Jančarja – drugi je bil na vrsti Joyceov učenec, ki sta ga brala Viktor Hrvatin Meglič in Nataša Matjašec Rošker.

Zgodba se začne s koncem, ko drhal upokojenega tržaškega profesorja zvleče iz hiše in ga naloži na samokolnico, da bi ga zvrnila v deročo reko. Potem pa se vrnemo na začetek in spoznamo fascinantno zgodbo tržaškega študenta, ki ga zaznamuje Joyceovo mentorstvo, njegova življenjska usoda pa je le igračka v rokah dogajanja obeh svetovnih vojn.

Igralci berejo Jančarja: Joyceov učenec

Eden najvidnejših in najbolj prevajanih slovenskih pisateljev je na povabilo Popovskega iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico (vse so zbrane v knjižni izdaji Mnoga življenja). Gre za brezčasna kratkoprozna besedila, med katerimi najdemo tako ljubezenske in erotične zgodbe kot tudi zgodbe s pisatelju tako ljubo zgodovinsko motiviko. Prva je bila na vrsti Premiera na Mali sceni, ki jo izmenično prebirata Ksenija Mišič in Matija Stipanič:

Izbrane zgodbe draga Jančarja za dekameronski čas

Na vsake tri dni
Naslednje zgodbe si bodo sledile vsake tri dni (v četrtek bo na vrsti Zapeljivec), brali pa jih bodo Vojko Belšak, Matevž Biber, Blaž Dolenc, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Žan Koprivnik, Eva Kraš, Petja Labovič, Minca Lorenci, Nataša Matjašec Rošker, Irena Mihelič, Ksenija Mišič, Matej Pucko, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Ana Urbanc, Irena Varga, Vladimir Vlaškalič, Gorazd Žilavec in Maša Žilavec.

Sicer pa bo prihodnjo gledališko sezono na mariborskem odru zaživel Jančarjev roman To noč sem jo videl; trpko zgodbo, ki temelji na tragični usodi zakoncev Hribar, bo režiral Janez Pipan.