Foto: AP
Foto: AP

Ansambel sta sinoči vodila svetovno znana Ana Netrebko in Luca Salsi, največ pozornosti pa je še pred začetkom požel predsednik republike Sergio Mattarella, tokrat zadnjič na častni tribuni.

Prvi, ki je bil sinoči deležen vzklikov "bis", je bil predsednik – tako so Milančani izrazili željo, naj se januarja vnovič pusti izvoliti na mesto predsednika republike. Šestminutni aplavz zanj, da je milanska smetana – med katero so sedeli tudi nekdanji in zdajšnji ministri ter celo kakšen bivši premier –skoraj pozabila na začetek Verdijevega Macbetha.

Nato vendarle: ruska sopranistka Ana Netrebko in italijanski baritonist Salsi sta suvereno vodila ansambel skozi Verdijevo reinterpretacijo shakespearjanske tragedije o nesrečnem Škotu in njegovi lady.

Omenimo še dva druga solista, tenorista Francesca Melija v vlogi Macduffa in basista Ildarja Abdrazakova kot Banca. Poznavalci so poudarili še dirigentsko vodstvo milanskega domačina Riccarda Chaillyja, precej manj zadovoljstva pa so izrazili ob modernih odrskih posegih in distipični viziji režiserja Davida Livermoreja. Zanj ob koncu tudi kakšen "bu", a v splošnem navdušenje in 12-minutni aplavz.

Aplavzi zanesljivo tudi po slovenskih domovih – vsaj tam, kjer so sinoči poslušali neposredni prenos premiere iz milanske Scale na našem 3. programu. V pravkar začeti sezoni jih čakajo še štiri nove postavitve te slovite operne hiše.

Prva – Donizettijev Ljubezenski napoj – bo na sporedu Programa Ars v Sobotnem opernem večeru 1. januarja.