Predstava je nastajala na delavnicah, ki jih je v sklopu mednarodnega programa Share vodila koreografinja Sophie Bulbulyan.

Foto: Španski borci/Borut Bučinel
Foto: Španski borci/Borut Bučinel

Predstava, katere premiera bo danes ob 20.00, je nastajala na treh koncih – v Akri v Gani, v Zagrebu na Hrvaškem in v Errenterii v Španiji. Tam so v okviru omenjenega projekta potekale delavnice, in vsaka je predstavo dopolnila z nečim novim. Najprej so raziskali afriške rituale, v Zagrebu so se ukvarjali z rituali v Evropi, pri tem pa segli vse do starodavni, denimo grških ritualov. Plesalci so najprej ustvarili vsak svoj solo, iz katerih je nato nastala predstava.
Predstavo uresničujejo v okviru projekta Share, ki je po besedah vodilne producentke in koordinatorice Nataše Zavolovšek zasnovan tako, da z znanjem in ustvarjalnostjo, opolnomočijo tiste, ki so za to prikrajšani. S tem pa tudi sami dobijo nove izkušnje in ideje.

V projektu, ki traja od leta 2020 in se zaključuje letos, je povezanih 12 afriških, azijskih in evropskih partnerjev, njihov cilj pa je s pomočjo umetnosti okrepiti samozavest posameznikov in skupnosti za nadaljnji razvoj in pridobivanje znanja. Namenjen je predvsem ranljivejšim in spregledanim skupinam: otrokom, hendikepirane in mladim iz socialno šibkejših okolij. Partnerji projekta so Exodos Ljubljana, ZKM Zagreb, Errenteriako iz Španije in DK-BEL iz Francije, pridruženi partnerji so Asociacija Cadanses (Senegal), Tamadia (Burkina Faso), The Freedom Theater (Palestina) in Poligon (Slovenija).

Premiera plesne predstave Moji najdražji rituali v Španskih borcih

Po besedah Nataše Zavolovšek, ki je tudi direktorica zavoda Exodos Ljubljana, imajo v Afriki odlične umetnike, ki pa nimajo pogojev za ustvarjanje tako glede prostorov kot tudi glede tehnične opreme. Brez Slovenije omenjenega projekta ne bi bilo, je poudarila.

Mojster odrske tehnike in prevajalec Borut Cajnko se je ukvarjal z izobraževanjem za tehnične vodje v Afriki. Po njegovih besedah v državah, ki so vključene v projekt, v državnih ustanovah večinoma delajo belopolti tehniki. A njihovo znanje in oprema sta na ravni Slovenije pred 30 leti. Še veliko slabše je z neodvisno produkcijo. Na delavnicah, ki jih je vodil, so sodelovali udeleženci z različnim predznanjem.

V sklopu projekta se je posvetil posredovanju znanja kreativne rabe luči in zvoka. Eden od rezultatov delavnic je tudi sodelovanje dveh udeležencev delavnice v Senegalu pri predstavi Moji najdražji rituali – oblikovanje zvoka Sokhna Assietou Diallo in oblikovanje luči Alassane Diedhiou –, ko bo premierno uprizorjena v četrtek v Ljubljani.

Nataša Zavolovšek je ob tem dodala, da je eden od bistvenih vidikov projekta delo zunaj matičnih držav.

Foto: Španski borci/Borut Bučinel
Foto: Španski borci/Borut Bučinel

Mojster tehnike in fotograf Borut Bučinel je predstavil fotografsko razstavo v galeriji Španskih borcev, ki je nastala ob projektu Share. Fotografije so natisnjene na platno, razstava, ki se ves čas spreminja in dopolnjuje, pa je večinoma postavljena na prostem.
Predstava je nastala pod vodstvom francoske koreografinje Sophie Bulbulyan, ki živi med Parizom in Atenami in je soustanoviteljica DK-BEL Company, partnerske organizacije pri projektu Share, ki sprejema plesalce s posebnimi potrebami.

Predstava Moji najdražji rituali